A NATO kibővített égei-tengeri missziójában részt vevő hajók megkezdik a járőrözést a görög és török part menti vizeken - jelentette be Jens Stoltenberg, a a NATO főtitkára Brüsszelben Ahmet Davutoglu török kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.
Fotó: AFP Daniel Mihailescu 
A NATO főtitkára azt mondta: kibővítik az együttműködést az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel, és növelik a küldetésben részt vevő hajók számát. A NATO feladata az embercsempész-hálózatok felkutatása lesz. A NATO-hajók jelentik a görög és török hatóságoknak, ha csempészcsónakokat észlelnek, amelyeket aztán a helyi rendőrség vagy a parti őrség állíthat meg. A NATO mindig hangsúlyozta: a küldetés célja nem a menekülthajók feltartóztatása vagy visszafordítása, hanem az embercsempészek elleni fellépés.

Franciaország és Nagy-Britannia úgy döntött, hadihajókat bocsát a misszió rendelkezésére, a jelenleg három hajóból álló kötelék támogatására. A Németország vezette tengeri műveletben eddig kanadai, török és görög hajók vettek részt.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök azt mondta, a török part menti vizeken folytatott mentési műveletek során folyamatosan egyeztetni fognak a NATO-val.


A NATO hajói már február eleje óta járőröznek az Égei-tengeren a török és a görög parti őrséggel, illetve az Európai Unió határvédelmi ügynökségével, a Frontexszel együttműködve. A szövetség hajói kizárólag veszély esetén állíthatják meg a csempészhajókat a görög vagy török felségvizeken.

Tavaly több mint egymillió migráns érkezett Európába. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) adatai szerint az év eleje és február 13. között már több mint 76 ezren keltek át az Égei-tengeren.

Az Europol adatai szerint 2015-ben az embercsempészettel foglalkozó bűnözők 3,3-6,6 milliárd eurót (1000-2000 milliárd forint) kerestek. 2015-ben több mint 10 ezer gyanúsítottról kaptak információkat 1551 vizsgálat alapján.