Több ezer finn gazda több száz traktorral tüntetett Helsinkiben, a csökkenő mezőgazdasági bevételek miatt.
A gazdák Finnország különböző részeiről gyűltek össze a fővárosban, hogy felhívják a figyelmet gazdasági nehézségeikre, és katasztrofális helyzetére. A Gazdák és Erdőtulajdonosok Központi Szervezete szerint több mint 3000 gazda tüntetett 600 traktorral. Juha Sipilä finn miniszterelnök szerint a legfontosabb, hogy a gazdák időben megkapják a támogatásokat, ugyanakkor arra kérte az embereket, hogy ennek érdekében vegyenek több hazai ételt. Kimmo Tiilikainen mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter a mezőgazdasági támogatási rendszer kritizálóinak azt mondta, hogy szigorúbban ellenőrzik majd a finn Vidéki Ügyek Hivatalát, és új igazgatót neveznek ki, aki felügyeli a juttatási rendszert.

A rendőrség szerint a tüntetések békések voltak, leszámítva néhány forgalmi fennakadást, amikor a gazdák traktoraikkal megérkeztek, illetve elhagyták a finn fővárost. Hasonló tüntetések voltak más finn városokban is a nap folyamán. Az MTI úgy értesült, hogy a finn gazdák mezőgazdasági bevételei csökkentek leggyorsabban az Európai Unióban az elmúlt években.

A Finn Természeti Erőforrások Intézete szerint a finn gazdák bevétele tavaly 40 százalékkal csökkent az azelőtti évhez képest. Rossz helyzetüket egyrészt az Oroszország ellen elrendelt gazdasági szankciók és az oroszok válaszlépései, illetve a mezőgazdasági termékek árának csökkenése idézték elő. Ugyanakkor az EU mezőgazdasági támogatásainak késői kiosztása csak további gondokat okozott nekik.