Sven Mary nem véletlenül érdemelte ki a gonoszok ügyvédje (avocat des crapules) nevet Belgiumban, hiszen több közismert bűnözőt is védett már. Most viszont nemzetközi hírnévre is szert tehet, hiszen ő lett a párizsi terrortámadások óta körözött és március 18-án elfogott Salah Abdeslam ügyvédje.
Sven Marynek nemcsak a kliensei, hanem a karrierje is érdekes: kezdetben profi sportolónak készült, a híres belga futballklub, az Anderlecht ificsapatában játszott. Egy sérülés miatt azonban fel kellett hagynia a sporttal, és jogásznak ment. Jogi pályafutása sem volt zökkenőmentes, mert az első évét az egyetemen háromszor kellett megismételnie, viszont most már Belgium egyik legjobb szakemberének tartják és sztárügyvédként hivatkoznak rá a helyi sajtóban.

Sven Mary hitvallása az, hogy a közellenségként számon tartott embereket ne használja fel saját céljaira a hatalom. A sorozatgyilkosság, a gyerekkel szembeni szexuális erőszak és a terrorizmus sem tabu számára: nem Abdeslam lesz az első eset, hogy terroristát véd. Korábban Fouad Belkacemnek is ő volt az ügyvédje, aki a Sharia4Belgium elnevezésű dzsihádista csoportot vezette, és azzal vádolták, hogy Szíriába toborzott embereket.

Sven Mary már decemberben arról beszélt, hogy lenne Abdeslam ügyvédje, januárban pedig már arról, hogy készül Abdeslam védelmére. Állítólag ekkor kereste fel egy Abdeslamhoz közel álló személy, hogy legyen a terrorista ügyvédje, ha elfogják.

Erre múlt hét pénteken került sor Brüsszelben, és Abdeslam most azért harcol, hogy ne adják ki Franciaországnak. Sven Mary szerint a védelem az eljárásra fog koncentrálni. Mary most azzal vádolja a belga külügyminisztert, hogy politikai okokból beleavatkozik Abdeslam ügyébe, mert a gyors kiadatással a francia hatóságok kedvében szeretne járni.
Be kell fejeznünk a térdelést, és véget kell vetnünk ennek a bűntudatból eredő komplexusnak, amely úgy tűnik, a francia terrortámadások óta van jelen Belgiumban - mondta Sven Mary egy belga lapnak. (Franciaország többször támadta azért a belga hatóságokat, mert szerintük nem tesznek meg mindent, hogy megelőzzék a terrorcselekményeket, és a nyomozást sem megfelelően folytatták le az elkövetők ellen.)

Mary azt is bejelentette, hogy bepereli Francois Molins párizsi főügyészt, amiért arról beszélt, hogy Abdeslamnak robbantania kellett volna a terrortámadások estéjén, de megijedt a feladattól és inkább elmenekült. Az ügyvéd szerint ugyanis Molins ezzel megszegte a jogi titoktartást.

Sven Maryt sokan kritizálják azért, mert súlyos bűncselekményekkel vádolt ügyfelei vannak. Amióta elvállalta Abdeslam ügyét, a közösségi médiában hívták már embertelennek és érzéketlennek, az ügyvéd azonban nem elkötelezett amellett, hogy csak gonosznak tartott embereket akar védeni. A BBC szerint egyszer egy savtámadás áldozatát képviselte, a France24 pedig a számos váláson túlesett Jean-Paul Belmondót említi Mary egyik klienseként. Ráadásul a híres-hírhedt ügyvédnél is van határ: korábban azt mondta, szélsőséges jobboldali nézeteket vallókat nem védene.  

Sven Mary szerint nem a hírnév miatt választ Abdeslamhoz hasonló klienseket.  Úgy tekint magára, mint aki a hatalommal való visszaélés ellen harcol.

Émelyítőnek találtam, ahogy kihasználták a félelmet, csak hogy még nagyobb erőre tegyenek szert - mondta a Le Soirnak arról, hogyan nyilatkoztak a hatóságok a párizsi terrortámadások után - értelemszerűen még a mai brüsszeli terrortámadások előtt.