Márciusban eddig több mint 70 szabadtéri tűzhöz hívták a tűzoltókat, ebből 55 eset az elmúlt hétvégén történt. Fontos odafigyelni a megelőzésre.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szerint a szabadtéri tüzek jellemzően az év két időszakában jelentenek komoly veszélyt: tavasszal és a nyári szárazságok idején. Idén tavasszal eddig az esős időjárás miatt kevesen tudták megkezdeni a kerti munkálatokat, amelyekkel minden évben együtt jár a szabadban keletkezett tüzek számának ugrásszerű megemelkedése.

A katasztrófavédelem szerint, bár az önkormányzatok rendeletben bizonyos keretek között engedélyezhetik, az ország területén alapvetően tilos a kerti zöldhulladék elégetése. Az egyéb hulladékok égetése is tilos, az ugyanis a veszélyes égéstermékek miatt mérgezést, valamint környezetkárosítást okozhat. A jogszabályokban foglaltak megszegése esetén súlyos pénzbírság is kiszabható - írja az MTI.

A tűzesetek megelőzése érdekében katasztrófavédelem azt kéri, a szabadban gyújtott tüzet soha ne hagyják felügyelet nélkül, a tűz környezetében ne legyen más éghető anyag, amin az továbbterjedhet, és mindig gondoskodjanak elegendő oltóanyagról, illetve legyen kéznél olyan szerszám, amivel irányítani tudják az égést. Azt is kérik, hogy tájékozódjanak a várható időjárásról és erős szél esetén ne gyújtsanak tüzet, baj esetén pedig, illetve ha a szabadban tüzet észlelnek, hívják a 112-es segélyhívó számot.