Álarcos emberek támadták meg a kínzások ellen küzdő orosz jogvédő szervezet ingusföldi irodáját is csütörtökre virradó éjjel, nem sokkal azt követően, hogy orosz és külföldi újságírókat szállító kisbuszukon rajtaütöttek botokkal felfegyverkezett támadók az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi köztársaságban.
Dmitrij Utukin, a Kínzást Megelőző Bizottság jogásza elmondta, hogy a térfigyelő kamera felvételei szerint öt kocsival álarcos fegyveresek érkeztek az ingusföldi Karabulak városában lévő irodájukhoz. Egyikük összetörte a bejárati ajtó megfigyelő kameráját, míg hárman az ablakon keresztül másztak be. Egy másik videón az látható, hogy egy maszkos fegyveres sikertelenül próbál bejutni a bejárati ajtón.

Az iroda elleni támadás előtt néhány órával a szervezet orosz és külföldi újságírókat, valamint jogvédőket szállító kisbuszának állta útját három autó a kaukázusi autópályán, Ordzsonikidzenszkaja település közelében. Az autókból kiszálló férfiak a busz utasait összeverték, a kisbuszt pedig felgyújtották.

A támadók mintegy húszan lehettek, és azt kiabálták, hogy a busz utasai a terroristákat támogatják, hogy maguk is terroristák, és semmi dolguk Groznijban. Szkovoroda szerint a megtámadottaknak, akik jogvédőket kerestek fel Ingusföldön, már kedden feltűnt, hogy követik őket.

A megtámadottak között volt az orosz Mediazona és New Times újságírója, valamint a svéd állami rádió és a norvég Ny Tid napilap munkatársa is. A támadás mintegy 500 méterre történt a csecsen határátkelőhelytől.

A Kínzást Megelőző Bizottság által szervezett csecsenföldi út lehetőséget teremtett volna az újságíróknak arra, hogy találkozzanak az emberi jogsértések áldozataival az észak-kaukázusi régióban.
A norvég külügyminisztérium csütörtökön magyarázatot követelt Moszkvától a történtekre.