Még szö­kés­ben az a 24 éves ter­ro­rista, akit a brüsszeli tá­ma­dá­sok­kal kap­cso­lat­ban ke­res­nek. Őt a Ke­leti pá­lya­ud­var­nál lévő mig­rán­sok közül vá­lasz­totta ki még ős­szel a pén­te­ken el­fo­gott Salah Ab­des­lam.
A párizsi merényletek kitervelésével gyanúsított Salah Abdeslam, korábban legalább kétszer járt Budapesten, a Keleti pályaudvarnál és több migránst is beszervezett vagy be sem kellett őket szervezni, egyszerűen felvette autójával a Szíriából érkező terroristákat, ami már jó előre így volt megtervezve.

Franciaország legnézettebb hírtelevíziójának értesülései szerint Abdeslam szeptember 8-án Brüsszelben a Rent A Car ügynökségnél bérelt autót, majd Németországon és Ausztrián éjjel áthajtva, másnap 11 óra 39 perckor parkolt le a Baross téren, a Keleti pályaudvar közelében.

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter korábban megerősítette, hogy a terrorista Magyarországon toborzott embereket a későbbi merényleteihez és velük együtt hagyta el az országot.

A keddi, brüsszeli merényletek után kiderült, hogy több szál is Budapesthez köti a párizsi és a belga merénylőket. Salah Abdeslam ugyanis szeptember 9-én a Keletinél lévő migránsok közül választotta ki azt a Najim Laachraoui-t is,aki részt vett a Zaventem nemzetközi repülőtér elleni terrortámadásban, továbbá a férfi hamis iratokkal bérelte azt a házat Belgiumban, ahol a párizsi merényleteknél használt öngyilkos robbanószerkezetek is készültek.

A nyomozás részleteit ismerő források szerint a férfi DNS-ét a Párizsban használt robbanószerkezetek maradványain is megtalálták. A nyomozók feltételezik, hogy a párizsi terrortámadások éjszakáján Belgiumban tartózkodó Laachraoui lehetett az egyik címzettje azoknak az SMS-eknek,amelyeket az elkövetők közvetlenül az öngyilkos merényletek előtt küldtek eddig ismeretlen társaiknak.

Forrás: ripost.hu