Emelkedett a német magánszektor teljesítménye márciusban, miközben a rendelésállomány növekedési üteme nyolchavi mélypontra csökkent, a foglalkoztatottsági szint pedig nem változott februárhoz képest.
A londoni Markit Economics gazdasági kutatóintézet kedden közölt jelentése szerint az összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) márciusi előzetes értéke a februárival megegyező szinten, 54,1 ponton maradt.

A szolgáltatóipari BMI márciusi előzetes értéke 55,5 pontra emelkedett az előző havi 55,3 pontról. Elemzők lassulásra, 55,0 pontra számítottak. A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe 50,4 pontra süllyedt a februári 50,5 pontról, miközben elemzők növekedést, 50,8 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig csökkenését jelzi. Az előzőnél magasabb - és 50 pont feletti - érték a gazdasági aktivitás fokozódását tükrözi.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságában növekszik a magánszektor teljesítménye, de vannak óvatosságra intő jelek. Miközben az új megrendelések kisebb ütemben bővültek, a még teljesítésre váró munkákban is a legkisebb lemaradást mérték nyár óta. A nyomott kereslet immár kihat a munkaerőpiacra, amit jól mutat, hogy egyéves mélypontra esett vissza az új munkahelyek teremtésének üteme - kommentálta a felmérés eredményét Oliver Kolodseike, a Markit közgazdásza, a jelentés szerzője, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy jelentős különbség tapasztalható a stagnálás közeli állapotban lévő feldolgozóipar és a dinamikusan fejlődő szolgáltatások teljesítménye között.

Az első negyedévi BMI-adatok alapján Kolodseike úgy ítéli meg, hogy Németország hazai összterméke mérsékelt ütemben bővült január-márciusban, hasonló mértékben, mint az előző két negyedévben.

Forrás: MTI