Az MSZP nem tartja helyesnek, hogy állami felügyelet nélkül marad az ebtenyésztés nagy része és ezután az országban lévő kutyaállomány mindössze három százalékát kitevő magyar ebfajtákkal törődik az állam - közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Kiss László az Olimpia parki kutyafuttatónál elmondta: nem hagyhatják abba a tiltakozást a nemrég módosított ebtenyésztési törvény miatt, amely különbséget tesz a kutyafajták között.

Véleménye szerint a szabályozás eddig is túl puha volt és most azzal, hogy nem lesz állami szabályozás a kutyafajták többségére, nem válik kezelhetőbbé a helyzet. Rámutatott, hogy Magyarország Európa "olcsó kutya exportőrévé" vált, az ezzel foglalkozó szaporítókat csak az extraprofit érdekli.

Kiss László arra szólította fel a kormányt, hogy minden kutyával törődjön.

Demeter Márta beszámolt arról, a kőbányai képviselő-testület decemberi rendelete szerint a helyi parkokból kitiltják a kutyákat. Kizárólag csak a nagyon rossz állapotú kutyafuttatókba lehet vinni az ebeket és azt is a legrövidebb útvonalon kell elérni - tette hozzá, megjegyezve: a rendelet több tízezer helyi életét befolyásolja.

Demeter Márta jelezte, mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák, hogy a tiltás június elsejével hatályba lépjen.

Az Országgyűlés március 17-én módosította az ebtenyésztési törvényt, amelynek értelmében a jövőben csak kilenc magyar kutyafajta tenyésztői maradnak hatósági felügyelet alatt, a többi ebfajtával foglalkozó tenyésztő törvényi szabályozása megszűnik. A törzskönyvezés - a magyar fajták kivételével - visszakerül a civil kutyás szövetségek kezelésébe.

Forrás: MTI