Az energiatermelés visszaesése miatt csökkent februárban az amerikai ipari termelés, a feldolgozóipar termelése azonban a vártnál nagyobb mértékben növekedett - derül ki az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed szerdán kiadott jelentéséből.
A feldolgozóipari termelés februárban 0,2 százalékkal emelkedett az előző havihoz képest a januári 0,5 százalékos emelkedés után.

Elemzők 0,1 százalékos növekedést vártak februárra. 

A feldolgozóipari termelés növekedése arra utal, hogy enyhül az erős dollárnak és a gyenge külföldi keresletnek az ágazatra gyakorolt fékező hatása. Az amerikai feldolgozóipar termelését már a tavalyi év kezdete óta a dollár árfolyamának az erősödése és lassuló külföldi gazdasági növekedés fékezi.

Februárban az ipari termelés az előző havihoz képest 0,5 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban a januári 0,8 százalékos csökkenés után. A januári adatot 0,9 százalék csökkenésről módosította a Fed.

Elemzők az ipari termelés 0,3 százalékos havi csökkenését várták februárra.

Az ipari termelésen belül a közüzemi ágazat termelése 4 százalékkal csökkent, mivel az enyhe tél kevesebb energiafelhasználással járt. Az olaj- és gáztermelést is magában foglaló bányaipari termelés 1,4 százalékkal csökkent februárban. Az alacsony olajárak miatt már több mint egy éve csökken a bányaipari ágazat termelése az Egyesült Államokban, a legutóbbi hat hónapban például havi átlagban 1,3 százalékkal. Az olaj és gázkutak fúrása pedig 2014 vége óta összességében hatvan százalékkal esett vissza.
http://www.federalreserve.gov/releases/g17/Current/default.htm

Forrás: MTI