A Nemzeti Filharmonikusok (NFZ) is csatlakoznak a Föld órája nevű globális éghajlatvédelmi kezdeményezéshez: a Müpában Kocsis Zoltán vezényletével szombat este adandó koncertjükön Jean-Efflam Bavouzet francia zongoraművész meglepetés ráadásszámát a tervek szerint úgy adja elő, hogy csak a zongora lesz megvilágítva.
A legjelentősebb Debussy- és Ravel-játékosok között számon tartott Bavouzet Ravel G-dúr zongoraversenyét adja elő az NFZ-vel. Kocsis Zoltán és a francia zongoraművész között több évtizedes a barátság és a művészi együttműködés - írják a Nemzeti Filharmonikusok közleményében.

Az est nyitóprogramja Ravel néhány évvel korábban íródott keringősorozata, a Nemes és érzelmes keringők, amely ma szimfonikus alakjában tartozik a koncerttermek közkedvelt műsorszámai közé szerte a világon. A hangverseny második részében egy másik különleges remekmű szólal meg: César Franck alkotása, a Szimfónia d-moll nehezen besorolható, hiszen "mesterien ötvözi a német és francia szimfonikus stílust, lassú tétele hárfa és pengetett vonósokkal kísért lírai hangszeres ária, a hangzás sokszor az orgona lenyűgöző hatását kelti" - fogalmaznak.

A Nemzeti Filharmonikusok esti hangversenyükkel csatlakoznak a Föld órája nevű globális éghajlatvédelmi kezdeményezéshez. Helyi idő szerint 20.30 és 21.30 között 172 országban kihunynak a fények és több mint 2,3 milliárd ember ünnepli az összefogás erejét. A jelképes sötétbe borulás és a nemes célért való kiállás a koncertteremben is megjelenik majd - írják.

A tervek szerint Bavouzet meglepetés ráadásszámát úgy adja elő, hogy csak a zongora lesz megvilágítva. A további részletek a koncert előtt tartandó szombat délutáni főpróbán dőlnek el.

A szombati koncertet másnap este Nyíregyházán, a Kodály Zoltán Művészeti Iskolában, hétfőn este pedig Miskolcon, a Művészetek Házában is megismétlik Kocsis Zoltán vezényletével; a vidéki hangversenyek szólistája Berecz Mihály lesz.

Az eredetileg meghirdetett programban a Nemzeti Filharmonikusok vendégművésze nem Jean-Efflam Bavouzet, hanem Ingrid Fliter zongoraművésznő lett volna, aki betegség miatt kénytelen volt lemondani a hangversenyt. Ez a műsorban is változást okozott, De Falla Éjszakák a spanyol kertekben című műve helyett Ravel G-dúr zongoraversenyét adja elő Bavouzet.

Forrás: MTI