Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn Brüsszelben azt mondta, elkerülhetetlen a balkáni útvonal lezárása az illegális migránsok előtt. Szerinte ez feltétele annak, hogy a schengeni övezet fennmaradhasson.
Fotó: Europress / Dean Mouhtaropoulos - Getty Images
Miro Cerar azt is mondta, ha az Európai Unió vezetői meghoznak egy ilyen döntést, Szlovénia hajlandó Horvátországgal közös határáról eltávolítani azt a szögesdrótakadályt, amelyet még tavaly ősszel szerelt fel a migránsok miatt.

Mint fogalmazott: "Schengent meg kell őrizni, az illegális migrációt pedig meg kell állítani".

Szerinte működik a szlovén kormány javaslata, miszerint a görög-macedón határon szűrjék ki a migránsokat. Azt is mondta, a balkáni útvonalon fekvő országok egyetértenek abban, hogy a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlást meg kell szüntetni. Azt mondta: "intenzív együttműködésre van szükség, továbbá segítenünk kell Macedóniának és Görögországnak" - írja az MTI.

Cerar szerint, ha le is zárják a balkáni útvonalat, továbbra is fennáll a lehetősége, hogy átengedjék azokat a migránsokat, akik valóban jogosultak a menedékre.

Szlovéniában október közepe óta közel 478 ezer illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt idén több mint 99 ezer migráns lépte át.