A német ellenzéki pártok – a Baloldal és Zöldek – vezérszónokai úgy vélekedtek, hogy a kormány fordulatot hajtott végre, míg tavaly szeptemberben beengedte a Magyarországon rekedt menekülteket, most elzárkózik a Görögországban rekedt menekültek átvételétől.
Volker Kauder, az Angela Merkel vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös frakciójának vezetője a bírálatokra válaszolva hangsúlyozta: “nem fair” az ellenzék részéről a magyarországi és a görögországi helyzet összevetése.

A Magyarországon a menedékkérőknek nem volt lehetőségük arra, hogy igénybe vegyék “megfelelő intézmények” ellátását, mert “a magyarok az utcára küldték a menekülteket, hogy menjenek máshová” – fogalmazott a CDU/CSU frakcióvezetője.

Ezzel szemben Görögországban “vannak helyek, ahova a menekültek elmehetnek, ez a különbség” – tette hozzá.

A frakció CSU-s képviselőinek vezetője, Gerda Hasselfeldt kiemelte: pártja számára elengedhetetlen, hogy a 160 ezer menekült elosztásáról hozott korábbi döntés megvalósítása, és az esetleges újabb menekültek elosztása ne egyoldalúan, Németország terhére történjék, hanem “igazságosan”.

Forrás: propeller.hu