A szomszédos ingatlanok lakóinak kérésére megerősítik Körmenden a helyi rendészeti szakközépiskola kerítését.
Fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images
Bebes István, a Rába-parti város polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta, március elsején létesült egy ideiglenes befogadóállomás a rendészeti szakközépiskola területén, ami legfeljebb 250-300 ember átmeneti elhelyezésére szolgál. Ez egy tartalék tábor arra az esetre, ha Magyarországra ismét tömegesen érkeznének migránsok és a befogadóállomások megtelnek.

Az iskola melletti utca lakói kérték, hogy erősítsék meg a kerítést, amit hétfőn el is kezdtek, néhány nap alatt befejezik. Amennyiben a lakók kérik, olyan burkolatot is felszerelnek a kerítésre, amin nem lehet átlátni.

Azt is mondta, ha ismét lesznek migránsok az ideiglenes befogadóállomáson, akkor a rendőrség és a honvédség közösen biztosítja majd a közrend és a közbiztonság fenntartását. A felkészülés érdekében kérte azt is, hogy egészítsék ki, tegyék teljessé a városban meglévő köztéri kamerarendszert, amire azért van szükség, hogy a polgárok biztonságérzete ne csökkenjen - írja az MTI.

A Fidesz és a Fidelitas körmendi szervezete szerint Magyarország felkészül minden eshetőségre, ennek egyik lépése az ideiglenes tartaléktáborok felállítása Körmenden és Szentgotthárdon.

A közleményük szerint az ország keleti részében felszámolandó táborok jogilag és idegenrendészetileg menekülttábornak minősülnek, amelyek teljesen más státusúak, mint a körmendi tábor.

A Jobbik körmendi és vasi szervezete viszont továbbra is tiltakozik az ideiglenes befogadóállomás létesítése ellen, sőt polgári engedetlenségi mozgalmat hirdettek annak megakadályozására.