Vannak Kubában politikai foglyok, és az amerikai kormány az őket számon tartó listáit rendszeresen megosztja a havannai vezetéssel mondta Barack Obama egyik vezető tanácsadója.
A téma annak kapcsán merült fel, hogy Raúl Castro kubai államfő Obamával tartott közös sajtóértekezletén vehemensen tagadta, hogy országában lennének politikai bebörtönzöttek, és a róluk érdeklődő amerikai televíziós tudósítótól azt kérte, mutasson listát. "Vannak-e politikai foglyok Kubában? Azonnal adjon nekem egy listát, hogy kiengedjem őket ... Adja meg nekem a nevét vagy a nevüket.

Ha vannak ilyen foglyok, szabadok lesznek, még mielőtt leszáll az éj" - vágott vissza a kérdésre Castro. "Én magam több ilyen listát adtam át a kubai kormánynak az utóbbi két és fél évben, amióta tárgyalásban állunk velük" - mondta el később havannai tájékoztatóján Ben Rhodes, Obama elnök helyettes nemzetbiztonsági tanácsadója. Rhodes szerint az Egyesült Államok rendszeresen felveti konkrét politikai foglyok ügyeit, amelyek közül többet sikerült megoldaniuk. Kuba azonban ragaszkodik ahhoz az álláspontjához, hogy ezeket az embereket nem tekinti politikai foglyoknak, mivel különböző bűncselekmények miatt ítélték őket el. Raúl Castróval tartott megbeszélései után Obama elnök hétfőn egyértelművé tette, hogy az Egyesült Államok továbbra is az emberi jogok és a demokrácia mellett fog kiállni Kubában. Három nappal Obama elnök vasárnap kezdődött, történelmi jelentőségű látogatása előtt a kubai hatóságok szabadon engedtek négy, bebörtönzött ellenzékit, és engedélyezték távozásukat az Egyesült Államokba. Az amerikai elnök Havannába érkezése előtt néhány órával ugyanakkor ismét előállították szokásos vasárnapi tiltakozásukról a politikai elítéltek édesanyjait és feleségeit tömörítő, Asszonyok Fehérben elnevezésű mozgalom több tucat aktivistáját.