Frenreisz Károly véget vetett az évtizedes találgatásnak.
Idén júniusban lesz negyven éve, hogy a Nagykanizsáról Budapestre tartó gyorsvonat Balatonszemesnél halálra gázolta minden idők egyik legtehetségesebbnek tartott magyar színészét, Latinovits Zoltánt, és senki sem hitte el, hogy a Kossuth-, és Jászai Mari-díjas művész önszántából ugrott a szerelvény elé.
A Balatonnál nyaralt, aznap végre jó idő volt, és az édesanyjához készült. A pártállami média visszafogottan tudósított, a rádióban a „tragikus hirtelenséggel” szókapcsolat öngyilkosságra utalt, de a köztudatba úgy ágyazódott be a tragédia, hogy valamilyen borzalmas baleset történhetett. A színészkirály elmélázott, és gondolataiba merülve nem látta, és hallotta a közelítő vonatot.

- Zoltán bátyám haláláról bizonyos embereknek érdekük volt azt terjeszteni, hogy baleset volt. Ennek érdekében még a mozdonyvezető vallomását is eltüntették. Nagy örömömre szolgált, hogy másfél éve előkerült a vallomás, amiből kiderült, hogy összevissza hazudtak.
Benne van, hogy Zoltán a vonat elé ugrott – mondta el a Bors riportjában Frenreisz Károly (69), Latonovits féltestvére, és hozzátette, tudomása szerint a bátyja abban az időben nagyon rossz idegállapotban volt.

- Úgy érezte, túlnőttek a fején a problémái. Hirtelen elhatározásból döntött úgy, hogy a vonat elé veti magát. Azóta is a zsebemben hordom a mozdonyvezető vallomását – ismerte el Frenreisz.