A kormány tiszteletben tartja Áder János köztársasági elnök döntését a nemzeti otthonteremtési közösségekkel (nok) kapcsolatban, a kabinet szerint az államfő által felvetett kérdések a részletszabályokat tartalmazó kormányrendeletben rendezhetők - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ az MTI-vel.
Áder János csütörtökön küldte vissza megfontolásra az Országgyűlésnek az egy hete elfogadott nok-törvényt, mert szerinte tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban. A köztársasági elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a jogszabály több garanciális előírást kormányrendeleti szabályozás körébe utal, egyes rendelkezései pedig nincsenek összhangban a hatályos törvényi szabályozással.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ reagálásában közölte: a kormány arra kéri az Országgyűlést, hogy a törvényalkotási bizottság a lehető leghamarabb vegye napirendre a kérdést annak érdekében, hogy a nemzeti otthonteremtési közösségek mielőbb megkezdhessék működésüket.

"A bankrendszer kifogásait értjük, ugyanakkor a bankhitelek mellett további finanszírozási lehetőségekre van szükség annak érdekében, hogy több új lakás és ház épüljön Magyarországon" - írták közleményükben, hangsúlyozva: a nemzeti otthonteremtési közösségek jól segítik ezt a célt, egyúttal hozzájárulnak a gazdasági növekedéshez és ahhoz, hogy több gyermek szülessen Magyarországon.

Forrás: MTI