A KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője szerint tisztességes, törvényes versenyre van szükség a városi közétkeztetés területén, a megismételt közbeszerzési eljárás számos ponton törvénysértő volt. A város gazdasági alpolgármestere szerdán az MTI-vel azt közölte, a tenderen hárman indultak, de két pályázó anyagát érvénytelennek minősítették.
Haág Zalán, a KDNP szegedi elnök-frakcióvezetője közleményében azt írta, tisztességes, törvényes versenyre van szükség a városi közétkeztetés területén. A szegedi önkormányzat februárban a Suli-Host Kft.-t hirdette ki nyertesnek a szegedi városi közétkeztetés 8 milliárd forintot meghaladó megismételt közbeszerzési eljárásán. A kereszténydemokrata politikus szerint az eljárás számos ponton törvénysértő volt, ezért "a Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból kénytelen jogorvoslati eljárást indítani".

Haág Zalán jelezte: a Közbeszerzési Döntőbizottság "a szocialista mutyigyanú" miatt már egyszer, bírság mellett megsemmisítette a helyi tender eredményét, és új eljárásra kötelezte az önkormányzatot. Véleménye szerint ezt követően jogilag aggályos módon, versenyeztetés nélkül hosszabbított szerződést a társasággal a szocialista többségű közgyűlés.

Szentgyörgyi Pál (MSZP) gazdasági alpolgármester erre reagálva emlékeztetett arra, hogy a város közétkeztetésének jelenlegi szolgáltatója több mint másfél évtizede végzi tevékenységét Szegeden, a feladatra még a jobboldali többségű, Bartha László vezette közgyűlés választotta ki. 2014. decemberben a polgármester kezdeményezésére úgy döntött a közgyűlés, hogy nem él a szolgáltatóval kötött szerződésben szereplő opciós joggal, azaz a város nem kívánta közbeszerzés nélkül további öt évre megbízni a szolgáltatót.

Közölte, a város új tendert hirdetett, abban több mint egy évet biztosított a pályázók alapos felkészülésére, sőt az oktatási intézményekben lévő tálalókonyhák főzőkonyhává átalakítását is lehetővé tette a versenysemlegesség érdekében. A közétkeztetésben részt vevők nagy száma - bölcsődések, óvodások, általános iskolások, középiskolások - és az ellátás felelőssége miatt a pályázatokat szakértők bevonásával bírálta el a beszerzési bizottság. 

A kiírást hét gazdasági szervezet tekintette át, de végül csak hárman adtak be pályázatot, az ajánlatok minimálisan térnek el egymástól. Az eljárásban a döntést a közgyűlés jogi bizottsága hozta meg, jelentős alkalmassági és formai hiányosságok miatt két pályázó anyagát érvénytelennek minősítette - tette hozzá az alpolgármester.

Forrás: MTI