Akár 1450 forintba is kerülhet, ha 20 ezrest szeretne váltani a postán.
Fotó: Northfoto
Felváltaná a 20 ezresét? Gondolja meg jól, hogy hol teszi, ugyanis extrém esetben akár 1450 forintba is kerülhet a pénzváltás a postahivataloknál.

Tavaly szeptembertől a Magyar Posta új díjszabást, kezelési díjat vezetett be a pénz felváltására. Sok nyugdíjas és kisebb üzlet tulajdonosa panaszkodik. Nagy címletben kapják az emberek a nyugdíjat és a bankautomata is nagy címletekben ad pénzt, így ha a nyugdíjas fel szeretné váltatni a 20 ezres címletű bankjegyet a postán, akkor 250 forintot levonnak tőle.

A kis boltosok még rosszabb helyzetben vannak: ha az üzlettulajdonos a postán szeretné nagycímletű pénzét felváltani, akkor „az átadott készpénz névértékének 1,89 százaléka, bankjegyről érmére váltás esetében az átadott készpénz névértékének 6,09 százaléka kerül levonásra. Ha nincs előre kötött szerződése a postával, akkor az előző díjak 2,51 és 7,24 százalékra ugranak fel – írja a hvg.hu.

- A jegybank a címletváltási szolgáltatást kötelezővé tette a posta és a bankok számára. A bankok és a posta a forgalomban lévő forintbankjegyeket és forintérméket – egy alkalommal legfeljebb 50 darabot – kötelesek más címletű forintbankjegyre, illetve – legfeljebb 100 darabig – forintérmére átváltani. A Posta ezen elvárásokhoz képest messze meghaladóan nyújtja címletváltás szolgáltatását. Az árak jelentősen alatta maradnak a Magyar Nemzeti Bank által meghatározottaknak – mondta Lázár János miniszter a témával kapcsolatban.