Európa "aknamezőn táncol" azzal, hogy közvetlenül vagy közvetetten terrorszervezeteket támogat - mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken, a canakkalei győzelem 101. évfordulóján tartott emlékbeszédében, a csata helyszínén.
Úgy vélte, hogy Európa országai meggondolatlanul viselkednek, "sohasem tudni ugyanis, mikor lép rá az ember az egyik taposóaknára".

Erdogan véleménye szerint több nyugati állam tisztességtelenül és komolytalanul viselkedik a terrorcsoportokhoz fűződő viszonyának meghatározását illetően.

Nyomatékosította: Ankarához hasonlóan Brüsszelben vagy bármely másik európai városban is robbanhat pokolgép. Akkor érti majd meg a Nyugat, mit érez a török nép, de már nagyon késő lesz - tette hozzá, úgy fogalmazva, hogy Európa "olyan kígyót melenget a keblén, amely bármikor megmarhatja". 

A török elnök kifogásolta, hogy a belga hatóságok engedélyezték a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet szimpatizánsainak, hogy sátrat húzzanak fel a pénteki brüsszeli európai uniós csúcstalálkozó helyszínéül szolgáló épület mögötti területen. Kétértelmű megnyilvánulásnak minősítette, hogy a rendőrség később mégis eltávolította a PKK zászlaját és posztereit.

Erdogan arra kérte az uniót, hogy mutasson egy kis empátiát Törökországnak a terrorizmus felszámolásáért vívott küzdelme iránt. Úgy vélte, hogy ez a harc mértéktartó és törvényes. A régióban tevékenykedő terrorszervezetek összefogtak Törökország ellen - hangoztatta.

Március 13-án a kora esti órákban egy robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel a török főváros központjában lévő Kizilay tér mellett, az egyik legforgalmasabb ankarai bevásárlóközpont közvetlen közelében. Az öngyilkos merénylet két elkövetőjét leszámítva a támadásban 35 ember vesztette életét.

A török biztonsági erők az utóbbi hónapokban műveletek sokaságát hajtották végre a kurd kisebbség lakta délkelet-törökországi területeken, a helyi fegyveres csoportokkal vívott összecsapásokban százak haltak meg. A harcok és a mindennapi életet jelentősen korlátozó kijárási tilalom elől több ezren menekültek el.

Erdogan felszólalásában megjegyezte: akkor figyel majd oda a Törökország jogállamiságát érintő európai kritikákra, ha azokat indokoltnak tartja.

Mindemellett azt ajánlotta az unió politikusainak, hogy nézzenek magukba, amiért "képtelenek egy maréknyi menekültnek helyet találni", és "szégyenletes körülmények között tartanak embereket", miközben Törökország közel 3 millió migránsnak nyújt ideiglenes otthont.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök Brüsszelben tartózkodik, és bekapcsolódik az uniós tagországok vezetőinek csúcsértekezletébe. A tárgyalások előtt a kormányfő reményét fejezte ki, hogy megállapodnak az EU és Törökország között kötendő, a migrációs beáramlás megállításáról szóló tervezetről. A javaslat értelmében Törökország visszafogadja a megállapodás hatályba lépésétől kezdve a területéről a görög szigetekre illegálisan átkelő menedékkérőket, az EU pedig vállalja, hogy legális úton átvesz Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi szíriai állampolgárt az illegális határátlépés miatt Görögországból visszaszállítanak Törökországba.

Forrás: MTI