Hamis szó­ró­lap­pal ver­ték át a mig­rán­so­kat a ha­tár­nál!
Arab nyelvű inst­ruk­ci­ó­kat osz­to­gat­tak is­me­ret­le­nek a két­ség­be­esett mig­rán­sok­nak a görög-ma­ce­dón ha­tá­ron, ami­hez egy kis tér­kép is tar­to­zott. Azt ígér­ték nekik, bu­szok vár­ják majd őket a folyó túl­ol­da­lán. Ké­sőbb ki­de­rült, ebből egy szó sem volt igaz.

Hétfőn mintegy 2000 kétségbeesett migráns hagyta ott az Idomeniben felállított tábort, hogy átkeljen a görög-macedón határon lévő zúgó folyón. Az ár azonban többeket is elsodort, hárman – köztük egy terhes nő – a hullámok közt lelték halálukat.

A Daily Mail összeállításából kiderül, miért kockáztatták ennyien életüket. Szándékosan félrevezették őket!

A táborban kéztől-kézre járt egy arab nyelvű szórólap, ami részletesen elmagyarázta nekik, hogy keljenek át a határon. Az instrukciókhoz egy térképet is mellékeltek és azzal kecsegtették őket, hogy buszok vagy vonatok várják majd őket a macedón oldalon, amik Németországba szállítják őket. A tájékoztató még arra is kitért, hogy a határ melyik részén nincs szögesdrót a kerítésen, és azzal riogatta a menekülteket, hogy akik Görögországban maradnak, azokat Törökországba hurcolják majd.

A szórólapokat egy rangos német politikus, Kommando Norbert Blümnevében írták alá, aki később tagadta, hogy bármi köze lenne az ügyhöz.

A lehetőség természetesen felcsigázta a kétségbeesett migránsokat,ezért férfiak és nők tömege döntött úgy, hogy átkel a háborgó folyón, hogy életük kockáztatásával eljussanak az ígért buszokig.Az útnak először csak nagyjából kétszázan mertek nekivágni, ám amikor a többiek meglátták, hogy társaik elindulnak, minden értéküket hátrahagyva rohantak utánuk. Így a tömeg végül kétezer fősre duzzadt.

Forrás: Daily Mail