Egy új, két fehérjéből álló gyógyszer meggyógyította majdnem az összes ebolavírussal fertőzött majmot a kísérlet során. Az új szert a már embereknél is sikerrel alkalmazott ZMapp oltóanyag alapján állították elő, de annál olcsóbb és hatékonyabb lehet.
Forrás: Europress - AFP/Manan Vatsyayana
Az anyag sikeres tesztjeiről a Science Translational Medicine című amerikai folyóiratban számoltak be a szakemberek. A MIL77E nevű szert az ebolavírus elleni egyik legígéretesebb oltóanyagjelölt, a ZMapp alapján állították elő. A ZMapp-et már embereknél is sikerrel alkalmazták. Az anyag három fehérjéből áll, amelyek a vírus felületén megkapaszkodva gátolják a kór további fejlődését. Ennek a szernek az alkotóelemeit dohánycserjékben tenyésztik ki.

A tanulmányt vezető Hsziangkuo Csiu, a kanadai közegészségügyi hivatal nemzeti mikrobiológiai laboratóriumának munkatársa azt mondta: "A MIL77E nevű szerben található két monoklonális antitest, a 13C6 és a 2G4, hasonlóan működik, mint a három monoklonális antitestet tartalmazó ZMapp-kezelés.”

A szakember szerint azért csak két monoklonális antitestet használnak az új vakcina-koktélhoz, mert a harmadik alkotóelemet (4G7) nehéz előállítani és nincs is annyi haszna, mint a másik kettőnek. Ezen kívül az is a két antitestes szer mellett szól, hogy a kezelés költsége is csökkenne, amennyiben az új gyógyszer sikeresnek bizonyul.

A ZMapp-et az amerikai Mapp Biopharmaceutical Inc. gyártja. A szer három összetevőjéből kettőt mégis a kanadai laboratóriumban, a harmadikat pedig az amerikai hadsereg fertőző betegségekkel foglalkozó orvostudományi kutatóintézetében állították elő.

A mostani vizsgálat során Csiu és kínai kollégái módosított kínai törpehörcsög-petesejtekben állítottak elő 13C6 és 2G4 antitesteket. Az ezekből készített szer mind a három ebolás majmot meggyógyította, már a megfertőzésüket követő harmadik napra. Az ugyanezen alkotóelemek dohánycserjékben kitenyésztett változataiból készített szer azonban háromból csak két majomnál volt hatásos.

Hsziangkuo Csiu azt mondta, hogy az eredmény nagyon izgalmas. Hozzátette, hogy a ZMapp csupán az ebolavírus zaire-i törzse ellen hatékony. A MIL77E szert azonban szerinte át lehet alakítani úgy, hogy az ebolavírus más törzsei ellen is hatásos legyen.

Az ebolavírus ellen jelenleg még nincs jóváhagyott gyógyszer vagy oltóanyag – írja az MTI.