Debussy-Szkrjabin-zongoraestet ad a Zeneakadémia nagytermében Szokolay Balázs szerdán A fekete-fehér színei című sorozat keretében.
"Mindig is izgatott Szkrjabinnak, ennek az egzaltált zseninek a zenéje, akinek érett stílusa félreismerhetetlenül egyéni" - idézik a Zeneakadémia ajánlójában a Liszt-díjas zongoraművészt.

Szokolay Balázs néhány éve Moszkvában egy Szkrjabin-versenyen zsűrizett, azóta egyre többet foglalkoztatja a különleges, tavaly éppen száz esztendeje elhunyt zeneszerző művészete és gondolatvilága - derül ki az idézetből. 

"Talán kézenfekvőbb lett volna az ő prelűdjeit Chopinéivel társítani, hiszen a lengyel mester zenéje meghatározónak bizonyult korai korszakára. Én azonban valami szokatlanabbat szerettem volna, ezért választottam Szkrjabin mellé inkább Debussyt, de a műsor-összeállítást indokolta az is, hogy a 20. század elején az orosz és francia művészet látványosan összefonódott, és e két mester azonos időben alkotott, és kiváló zongorista hírében is állt. Miniatűr zongoraköltészetük egymás mellé állítása rendkívül érdekes és izgalmas feladat, emellett egy-egy nagyobb szabású művet is megszólaltatok a két nagy szerzőtől" - fogalmaz Szokolay Balázs.

A koncert után a Kóda című pódiumbeszélgetés-sorozat keretében Szokolay Balázs és Belinszky Anna moderátor várják az érdeklődőket.

A fekete-fehér színei című bérlet további alkalmain Balog József (szeptember 28.) és Farkas Gábor (november 5.) ad zongoraestet a Zeneakadémián.

Forrás: MTI