A legdurvább thrillerekben láttunk olyan kegyetlenséget, ahogyan K. Bálint meg­gyilkolta M. Vivient. Előkerült ugyanis egy ipari kamera felvétele, amelyen az látszik, hogy Bálint belép egy pékség ajtaján: hajnalban ölte meg tucatnyi késszúrással gyermekkori barátját, majd reggel negyed tízkor mintha mi sem történt volna, átment reggelizni a közeli pékségbe.
Egyelőre nem tudni, mi játszódhatott le benne, miért tette, amit tett, K. Bálint ugyanis erről nem beszél a nyomozóknak. Annyi bizonyos, hogy barátnőjével töltötte az éjszakát, majd hajnalban felkelt mellőle az ágyból, magához vette vadásztőrét, nem sokkal később pedig halálra szurkálta Vivient. – Ez kétségtelenül nem normális, antiszociális, deviáns viselkedés, de nem tudni, hogy elfojtja-e a lelkiállapotát, vagy pedig tényleg érzéketlen. Szakértő fogja megvizsgálni, hogy beszámítható-e, drog hatása alatt állt-e a gyilkosság idején, valamint azt is, hogy van-e kóros személyiségváltozása. Mindenesetre az eddigi viselkedése arra enged következtetni, hogy esetleg szociopata karakter lehet – vélekedett Végh József kriminálpszichológus.

A szakértő szerint a szociopatákra jellemző, hogy alulfejlett vagy egyáltalán nincs empá­tiájuk, nem képesek beleérezni magukat más emberek helyébe, ezért tudnak gátlástalanul megtenni bármit a saját érdekükben, és nem is tanulnak hibájukból. De még mielőtt bárki felmentené a felelősség alól a szociopata bűnözőket, tudni kell, hogy nem beszámíthatatlanok, tetteik következmé­nyeit képesek felmérni, tudják, mit büntet a törvény.

– Egy nem beszámítható elkövető nem tünteti el a gyilkosság után a holttestet, hiszen nem is fogja fel, hogy mit tett, és az milyen következményekkel jár. Mint ahogy annak is oka lehet, hogy miért volt vadászkés Bálintnál, amikor a lánnyal találkozott, nyilván nem szalonnázni indult – sorolta a brutális gyilkosság körüli furcsaságokat Végh József.

Clyde-ot is annak tartják

A Bonnie és Clyde néven elhíresült rablógyilkos páros férfi tagját, Varga Sándort (34) is gátlástalan pszichopatának nevezte egy a nyomozásban szakértőként közreműködő kriminálpszichológus. A férfi társaival Magyarországon számos rablást követett el, és megöltek egy százhalombattai ékszerészt is.