A deviza hitelezés jelentősen növelte a magyar lakosság eladósodottságát; családok tízezrei számára jelent ma is fájdalmas terhet a havi törlesztőrészletek fizetése. Az elmúlt évek intézkedései ellenére továbbra is magas azoknak a családoknak a száma, akik segítségre szorulnak. Számukra az adósságrendező hitel igénylése jelenthet megfelelő alternatívát.
Mindenképpen meg kell jegyezni, hogy a hitelkiváltáshoz szükséges adósságrendező hitel igénylése komoly feltételekhez szabott. Ezek a feltételek elsősorban a fedezetül szolgáló ingatlanhoz, a rendszeres havi jövedelemhez, a foglalkoztatottság státuszához, valamint a hitelfizetési hajlandósághoz köthetők. Egyes pénzintézetek ezek mellett egyéb feltételeket is szabhatnak. Látható, hogy a hitelkiváltás elsősorban azoknak az adósoknak jelent megfelelő alternatívát, akik képesek fegyelmezetten fizetni az adósságrendező hitelüket.

Nem csak az adós, hanem az ingatlanfedezet is meg kell feleljen az adósságrendező hitel alapvető elvárásainak – magyarázza a Hitelmindekinek szakértője. A fedezetként szolgáló ingatlan hitelbiztosítéki értéke meg kell haladja a 3 millió forintot, de egyes konstrukciók, illetve feltételek esetén ez az érték akár a duplája is lehet. Amennyiben az adós ellen végrehajtási eljárás folyik, az esetben az adósságrendező hitel nem igényelhető.

Az adósságrendező hitel alapfeltételeként tartjuk számon a minimálbért meghaladó rendszeres jövedelmet. Noha a hitelező intézetek jelentős hányada megelégszik a minimálbéres jövedelemmel, egyes bankok ennél magasabb összeghatárt szabnak meg. Az igényléshez szükséges jövedelem nagysága sok esetben az igényelt adósságrendező hitel nagyságától, valamint a családban élő személyek, illetve gyermekek számától függ. Az esetek túlnyomó többségében az igénylő legalább háromhavi folyamatos foglalkoztatást kell bizonyítson egyazon munkahelyen, de egyes pénzintézetek ennél szigorúbb elvárásokat is támaszthatnak. Amennyiben az igénylő felmondási időszakát tölti, illetve a munkáltató cég csődeljárás vagy felszámolás alatt van, az esetben a kérelmező nem jogosult az adósságrendező hitel igénylésére.

A bankok és pénzintézetek magától értetődő módon csak olyan adósoknak szeretnének adósságrendező hitellel segíteni, akik képesek és hajlandóak a fegyelmezett törlesztésre. Ennek érdekében igazolást kérnek, amely tartalmazza az adós hitelmúltjára vonatkozó adatokat; mekkora tartozással rendelkezik, milyen a fizetés ütemezése, illetve van-e hátralék. A hátralék megléte sem tekinthető egyértelmű kizáró oknak az adósságrendező hitel igénylésében, azonban a folyósítás előtt mindenképpen szükséges a hátralék kifizetése.

A bankok és pénzintézetek természetesen előszeretettel alkalmazzák a Központi Hitelinformációs Rendszert, illetve szívesen ellenőrzik az adós besorolását. A legtöbb esetben a KHR listán való megjelenés kizárja az adósságkiváltás lehetőségét, azonban bizonyos esetekben mégis van erre lehetőség. Amennyiben az ügyfél KHR státusza legalább 6 hónapja passzív, az esetben egyes pénzintézetek pozitívan állnak az elbíráláshoz.

Míg a korábbi gyakorlatban az adósságrendező hitel nagysága elérhette a fedezetül szolgáló ingatlan piaci értékét, mára ez az összeg rendszerint 60-80 százalékosra csökkent. A bankok és pénzintézetek figyelembe veszik az igénylők jövedelmét és hitelezhetőségi limitjét is; ez rendszerint a leendő adós igazolt jövedelme alapján történik. A limit nagyságát a bankok 2010 júniusa óta kötelesek megállapítani; ez az az összeg, amit az adós a jövedelmei fényében adósságrendezésre képes fordítani. Fontos megjegyezni azt is, hogy a jelenlegi konstrukciók szinte kizárólag euró és forint alapú adósságkiváltást kínálnak, a svájci frank alapú lehetőségek szinte teljesen eltűntek a hitelpiacról.