A ZongOpera című koncerttel folytatódik Balázs János Zongora 1-ben című sorozata a Zeneakadémia nagytermében április 4-én.
A fiatal Liszt-díjas zongoraművész az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában elmondta: többek között híres Wagner-, Verdi- és Mozart-operák zongoraátiratai csendülnek fel a hangversenyen.

Balázs János megjegyezte, hogy Liszt, Cziffra és jómaga is készített ilyen átiratokat - a koncerten is játszik saját átiratai közül -, melyeknél nagy kihívást jelent a szimfonikus hangzás, az énekhang és általában az operai élmény visszaadása.

A ZongOpera című hangverseny az MVM Koncertek keretében megvalósuló Zongora 1-ben című szólóestsorozat második alkalma. Balázs János szavai szerint a sorozatban az egykori párizsi szalonok könnyed, kötetlen hangulatát szeretnék megidézni: a koncertek előtt például egy pohár italt szolgálnak fel a közönségnek. Kifejezett céljuk a fiatalok bevonzása is - tette hozzá.

A sorozat Variációk címet viselő október 24-i zárókoncertjén elhangzik többek között Mozart Hull a pelyhes fehér hó című gyermekdalra írt 12 variációja is - mondta a zongoraművész.

Forrás: MTI