Az MVM Veszprém edzője, a spanyol Xavi Sabaté lesz egy ideig a magyar férfi kézilabda válogatott szövetségi kapitánya.
A szerződése egész pontosan június 15-ig szól, vagyis a Magyarország-Szerbia világbajnoki selejtezős párharcig. Sabaté a következő időszakban párhuzamosan edzi a Veszprémet és a válogatottat. A cél egyértelmű: kijuttatni a magyar válogatottat a franciaországi világbajnokságra. Novák András, az szövetség főtitkára azt mondta,

Örülünk, hogy Xavi Sabaté személyében megtaláltuk azt a szakembert, aki reményeink szerint kiharcolja a magyar válogatottal a franciaországi világbajnokságon való részvételt, egyúttal köszönjük az MVM Veszprémnek, hogy a bajnoki, SEHA Liga és Bajnokok Ligája-végjáték idején lehetővé tette a tréner kettős szerepvállalását.

A szövetségi kapitányi poszt még februárban szabadult fel, miután a szövetség az előző kapitánnyal, Talant Dujsebajevvel közösen szerződést bontott. Ennek elsősorban a válogatott nagyon gyenge lengyelországi Eb-szereplése volt az oka. Xavi Sabaté egyébként örült a felkérésnek, azt mondta:

Nagy megtiszteltetésnek érzem, hogy felkérést kaptam a magyar válogatott irányítására, amelyet örömmel vállaltam el. Óriási feladat és kihívás a szerbek elleni két vb-selejtező, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a csapat ott lehessen a 2017-es világbajnokságon.

Az új szövetségi kapitány egyébként rövid időn belül kijelöli segítőit is. Azt mondta, mindenképpen magyar szakembert szeretne másodedzőnek. Sabaté először áprilisban Toulonban ül a válogatott kispadján, Franciaországgal játszik majd a magyar válogatott - írja a szövetség a honlapján.

Xavi Sabaté 1976-ban született, és a Barcelona kapusa volt. Játékos pályafutása után 2010-ig volt a Barcelona utánpótlás-edzője, majd 2012-ig az Antequera másodedzőjeként dolgozott. 2012 nyarától a Veszprém másodedzője, 2015 szeptemberétől a BL-döntős együttes vezetőedzője. A magyar bajnoki címvédő szakvezetőjeként megnyerte a SEHA Liga alapszakaszát, a Bajnokok Ligája A csoportjában pedig a második helyen végzett, a többi között legyőzve a Paris St. Germain, a Flensburg-Handewitt és a THW Kiel csapatát, klubjával jelenleg a K&H férfi liga rájátszására és az ukrán Motor Zaporozsje elleni BL-nyolcaddöntőre készül.