Várhatóan két hét múlva kezdődhet a romos Hungexpo-épületek bontása a Városligetben. Az egykori irodaházak helyén 2018-ra nyílhat meg a Magyar Zene Háza. Újranyit a Kertem is.
A Városligetben a millenniumtól 1974-ig minden évben nemzetközi vásárokat tartottak, és ezek miatt építették az 1960-as években a Városligeti-tó közelében egy 10 ezer négyzetméteres telken az irodaházakat. A Hungexpo Kőbányára költözése utána a többemeletes épületekben iskola és propagandairoda működött, majd az 1990-es évektől üresen állt - mondta a Városliget Zrt. sajtófőnöke.

Horn Márton azt mondta, hogy szerdán megkapták a bontási engedélyt, ezért hamarosan megkezdődhet a bontás, majd várhatóan nyár végén a Magyar Zene Házának építése. A Fudzsimoto Szú tervezte, többfunkciós épület hasonlóan nagy lesz, mint a romos irodaházak. A most elzárt telket ráadásul a Magyar Zene Háza elkészülése után megnyitják, a látogatók így hétezer négyzetmétert visszakapnak a Ligetből. A Magyar Zene Háza mellé egyébként szabadtéri színpad épül majd a Városligeti-tóhoz.

A Városliget Zrt. sajtófőnöke azt mondta a Hungexpo-irodák mellett működött Kertem nevű szabadtéri szórakozóhely jövőjéről: még tárgyalnak az üzemeltetőkkel arról, hogy a Kertem valamilyen formában már a nyáron újranyithasson a Városligetben.

A Magyar Zene Házának földszintjén egy rendezvény- és egy hangversenyterem lesz, míg az állandó és időszaki kiállítótér, valamint a hangdóm a térszint alatt, az irodák és a múzeumpedagógiai terek pedig a tetőszinten lesznek.

Már kidolgozták az állandó kiállítás tematikáját is. Az interaktív tárlat szórakoztatva tanítja majd a felnőtteket és a fiatalokat, miközben áttekinti a hang természetét, az ember és a hang viszonyát, a hangképzés technikáit, majd a zene történetét a természet hangjaitól a 20. század végéig.