Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Kína egyébként elsőrendű befektetői államadós-besorolásának kilátását szerdán a Moody's Investors Service, elsősorban arra a véleményére hivatkozva, hogy folyamatosan romlanak a költségvetési mérőszámok, és a devizatartalékok csökkenésével növekszik a kínai gazdaság külső sérülékenysége.
A nemzetközi hitelminősítő a kilátás rontásával egy időben megerősítette az "Aa3" szintű hosszú távú szuverén kínai adósosztályzatot.

A negatív kilátás indoklásában a Moody's kiemelte, hogy a hazai össztermékhez (GDP) mért kínai államadósság-ráta markánsan emelkedett az elmúlt években. A cég becslése szerint az államadósság 2012-ben a GDP-érték 32,5 százalékával volt egyenlő, 2015 végére azonban elérte 40,6 százalékot.

A Moody's előrejelzése szerint 2017-re az adósságráta 43 százalékig emelkedik.

A cég szerint az osztályzati kilátás negatívra rontásának másik fő tényezője Kína külső sebezhetősége. A kínai devizatartalékok meredek ívben csökkentek az utóbbi 18 hónapban: januárban 3200 milliárd dollár volt a hivatalos tartalék, 762 milliárd dollárral kevesebb a 2014 júniusában mért legutóbbi csúcsnál - áll a Moody's elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez is bőséges devizatartalék, különösen Kína külső adósságállományához mérten, de a csökkenés folyamata jelzi annak lehetőségét, hogy a helyi valuta árfolyamára nehezedő nyomás és a gazdasági növekedés fenntarthatóságába, valamint a reformok végrehajtásába vetett bizalom gyengülése további tőkekivonást eredményezhet.

A kínai gazdaságot fenyegető - és a világgazdaság egészére kiható - kockázatokra más nagy londoni házak is felhívták már a figyelmet.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) európai, amerikai és japán intézményi befektetők körében elvégzett éves felmérése azt mutatta ki, hogy a vizsgálatba bevont, hosszú távra tervező intézményi végbefektetői kör legnagyobb egyéni csoportja - 28 százaléka - a kínai gazdaság esetleges kemény landolását sorolta a 2016-ra szóló globális kockázati lista első helyére.

Ugyanezt mutatta ki a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays legfrissebb negyedéves felmérése is, amely szerint a cég globális ügyfélkörébe tartozó intézményi befektetők a következő tizenkét hónap fő világgazdasági kockázatának a kínai gazdaság megtorpanását tartják.

A Barclays körkérdésébe bevont 651 befektetési társaság közül 45 százaléknyian alapeseti előrejelzésként 6-6,5 százalékos idei növekedéssel számolnak a kínai gazdaságban, de a válaszadók 30 százaléka legfeljebb 5-6 százalékos, illetve 5 százaléknál is lassabb kínai GDP-bővülést valószínűsített 2016-ra.

Arra a kérdésre, hogy a világgazdaság legnagyobb erőközpontjai közül hol várható a legnagyobb eséllyel negatív növekedési meglepetés, a Barclays-felmérés részvevőinek relatív többsége - 35 százalék - szintén Kínát jelölte meg.

Forrás: MTI