Görögországban regisztrált mintegy 150 migráns érkezik hétfőn Franciaországba az uniós áthelyezési mechanizmus keretében. Erről Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter beszélt.
Fotó: Europress- Thierry Chesnot/Getty Images
"Eddig Franciaország fogadott be a legnagyobb számban áthelyezett migránsokat, közülük 152-en március 7-én hétfőn érkeznek hazánkba Görögországból, és befogadóközpontokban lesznek elhelyezve több francia régióban" - írta a miniszter közleményében.

A hétfőn érkezőkkel együtt háromszáz lesz azoknak a migránsoknak a száma, akiket Franciaország a tavaly nyáron elfogadott európai áthelyezési program keretében vett át.

Elsőként novemberben érkezett ily módon mintegy 150 eritreai. Ezúttal elsősorban szíriaiak és irakiak, mintegy húsz család és néhány egyedülálló férfi várható - írta az MTI.

Franciaország 30 ezer migráns befogadására kötelezte el magát két év alatt. Francois Hollande francia államfő pénteken erősítette meg Angela Merkel német kancellár párizsi látogatása alkalmából, hogy Franciaország maradéktalanul teljesíteni fogja vállalását.

A háromszáz átvett emberrel Franciaország vezeti Finnország előtt azoknak az országoknak a listáját, amelyek átvettek más uniós országoktól migránsokat. Bernard Cazeneuve szerint a program nehézkes beindulásának az az oka, hogy a migránsok befogadására és áthelyezésére szolgáló eszközök a regisztrációs központokban még csak nagyon kezdetlegesen működnek.

A bejelentéssel párhuzamosan Jean-Marc Ayrault külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy Franciaország "nem csak egyszerűen be kívánja tartani az ígéretét", hanem "nagyobb kezdeményezéssel fel akarja gyorsítani" a folyamatot.

"Kivesszük a részünket, de kezdeményezőbbnek kell lenni. Mégpedig azért, mert a menedékkérők befogadására megvannak az eszközök Franciaországban" - mondta a külügyminiszter a France Inter közszolgálati rádióban.

"Fel kell például ajánlani Görögországnak, hogy azok az emberek, akik regisztráltak a hotspotokban, és akik jogosultak menekültstátuszra, átjöhetnek Franciaországba" - mondta.

Manuel Valls francia miniszterelnököt nyíltan bírálták saját pártjában, amiért három hete Münchenben azt mondta: az Európai Uniónak egyértelművé kellene tennie, hogy "nem fogad be több menekültet, mert egyébként kénytelen lesz visszaállítani a belső határait".