Megalakult a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) polgármesteri tagozata, amely Wittinghoff Tamást (Budaörs Fejlődéséért Egyesület), Budaörs polgármesterét választotta meg elnöknek - közölte a szervezet csütörtökön az MTI-vel.
Azt írták, hogy a polgármesterek azért fognak össze, mert féltik az önkormányzatok autonómiáját, amelyet álláspontjuk szerint fel akar számolni a kormányzat.

A tagozat a közoktatással és az önkormányzati feladatellátással foglalkozó állásfoglalást fogadott el, ebben sajnálattal állapítja meg, hogy folytatódott a települések "gyámság alá helyezése".
A közoktatás "nem megfelelően előkészített felemás államosítása" mára válságba sodorta a korábban az önkormányzatok által fenntartott iskolák és háttérintézményeik működését - tették hozzá.

A MÖSZ és polgármesteri tagozata arra kéri a kormányt, fejezze be az önkormányzati feladatok folyamatos központosítását, és fogadja el, vannak olyan funkciók, amelyeket helyben lehet a leghatékonyabban ellátni.

A MÖSZ és annak újonnan megalakult tagozata együtt szeretne működni a kormánnyal, egyenrangú partner kíván lenni, és ezt várja el a kormány képviselőitől is - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI