Werner Faymann osztrák kancellár korlátozná a Kelet-Európából érkezők hozzáférését az osztrák munkaerőpiachoz.
Fotó: Europress / Adam Berry - Getty Images
Az Österreich című újság szerint a kancellár a növekvő munkanélküliség miatt akarja megvitatni ezt a kérdést.

Werner Faymann azt mondta, azonos munkáért, azonos bérezés jár. Például egy magyar munkavállaló Ausztriában ugyanannyi bért kapjon, mint a többi Ausztriában dolgozó. Szerinte ugyanis jelenleg egy magyart előnyösebb feltételekkel lehet foglalkoztatni Ausztriában, mint egy osztrákot. Vagyis olcsóbban. Azt is mondta, túl sok munkavállaló érkezik Ausztriába, mivel itt kevésbé "nehéz" munkákat láthat el.

Az Österreich című lap online oldalán pénteken délután jelent meg az interjú, ennek alapján osztrák hírügynökségi anyag is készült, azonban ezeket visszavonták.

A Wirtschaftsblatt című lap online felületén még mindig elérhető eredeti szöveg szerint a kancellár azt sürgette, hogy egy Ausztriában munkát végző magyarországi munkavállaló, ugyanazt a bérezés kapja, mint hazájában, mert így lehetne kevésbé vonzóvá tenni az Ausztriába való ingázást. A lap szerint a kancellár azért határolódik el az eredeti szövegtől, mert mindez azt eredményezné, hogy az osztrák munkaerő alig kapna munkát, hiszen a magyarországi fizetésért alkalmazott magyarok nagyon olcsón dolgoznának - írja az MTI.

A Kurier napilap szerint a kancellár nemcsak a külföldi munkavállalókra érvényes törvényeknek ellentmondóan nyilatkozott, hanem az osztrák munkavállalók bérfeszültségét is tovább élezné, ha megvalósulnának tervei.

A kancelláriahivatal szerint a hírt azért vonták vissza, mert az Österreich című lap félreértette a kancellár szavait és fordítva idézte az elmondottakat.