A tüntetés résztvevői a Jászai Mari térről indulva az Emberi Erőforrások Minisztériumának Szalay utcai oktatási államtitkárságát érintve érkeztek a Kossuth téren felállított színpadhoz, ahol több beszédet mondtak.
forrás: MTI/Marjai János
A rendezvényt azért hirdették meg pedagógus szervezetek, mert szerintük rendszerszintű változtatásokra lenne szükség az oktatás, a köznevelés területén, ugyanakkor szerintük a kormányzat nem értette meg ennek fontosságát. A Pedagógusok Sztrájkbizottsága korábban egy 25 pontból álló követeléssort állított össze, ebben egyebek mellett a tankötelezettség 18. évig történő visszaállításáért, a tananyag és a tanulói óraszám radikális csökkentéséért, az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállításáért, a tanárok kötött munkaidejének eltörléséért, adminisztratív terheik csökkentéséért emelték fel szavukat.

A tanárok továbbá nem akarnak visszatérni a korábbi - az adott település anyagi helyzetétől függő - önkormányzati fenntartású iskolarendszerhez sem, de a jelenlegi, szerintük túlközpontosított rendszer sem megfelelő, ezért az oktatási intézmények nagyobb önállóságát sürgetik.

Boros Péterné, a köztisztviselők szakszervezetének főtitkára a tüntetésen azt mondta: „az ország versenyképességének meghatározó feltétele a minőségi közszolgáltatás”. Szerinte életpályát ígért a kormány, de sokan csak bércsökkentést kaptak.

Pukli Csaba, a Teleki Blanka Gimnázium igazgatója az igazgatók feladatai miatt panaszkodott. Azt is mondta, hogy azért lett igazgató, mert elképzelései vannak, autonómiát, munkáltatói és gazdálkodási jogokat követelt. Továbbá, hogy a GDP 6 százalékát oktatásra fordítsák.

Elfogyott a türelmünk, elég volt! - mondta a tüntetők előtt Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Szerinte a kormány tönkreteszi a gyerekek és ezzel egy ország jövőjét az oktatáspolitikájával.
 
"Nem elégszünk meg a hangulatjavító intézkedésekkel. Kitartunk, amíg a társadalom támogat minket" - mondta.

Gallóné szerint az eddigi tárgyalásoknak nem volt eredménye, mert akik a tárgyalóasztalnál ülnek, megítélése szerint nem rendelkeznek döntési kompetenciával.

A tüntetés délután 1 órakor véget ért.

Palkovics László oktatási államtitkár még délelőtt azt mondta: a tüntetés okafogyottá vált, mert nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna. Palkovics azt mondta: a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretni vagy inkább tüntet - jegyezte meg. Szerinte szakmai egyeztetéseket kell folytatni, és a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba. Elmondta: a köznevelési kerekasztal ülése két hét múlva lesz, azt kibővítik az OECD szakértőivel. Ez alatt a két hét alatt üléseznek a szakértői munkacsoportok és szeretnének megoldást találni a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működési, finanszírozási problémáira, valamint elkezdik a szervezeti átalakítását is.