Az iráni elnök látogatásán eltakarták az ókori meztelen szobrokat a capitoliumi múzeumokban, ami féktelen tréfálkozást indított el az olasz közösségi oldalakon.
Botrány lett Haszan Rohani iráni elnök olaszországi látogatásából. Rohani nemcsak az olasz kormány tagjaival és Ferenc pápával találkozott, tudósként Róma szépségeire is kíváncsi volt. Az iráni elnök idegenvezetője személyesen Matteo Renzi olasz miniszterelnök volt.

Eltakarták az iszlám vallás szerinti „tisztátalan” szobrokat

Rohani a capitoliumi múzeumok ókori római gyűjteményét is meglátogatta, ahol spanyolfalakkal teltek meg a termek és folyosók, amelyek a reneszánsz óta őrzik a Rómában talált ókori márványszobrok legszebb darabjait. Eltakarták az úgynevezett Capitoliumi Vénusz majdnem két méter magas márványszobrát, a meztelen Apollónt és a szintén teljesen fedetlen Hercules-szobrot is, amelynek csupán a vállát teríti oroszlánbőr.

Panelek vették körbe a haldokló gladiátor meztelen szobrát és számos más alkotást, mivel az ókori szobrok többsége az öltözék nélküli test szépségét ábrázolja. Egyedül a római császárok páncélt viselő szobrai és a mellszobrok maradtak láthatók.

Világbotrány – írták az olasz lapok

A szoborcenzúra híre azonnal bejárta a világot, és egész héten ez volt a fő téma Olaszországban. Volt olyan olasz lap, amely világbotránynak nevezte a történeteket és azt kérdezte, helyes volt-e lemondani saját kultúránkról. A meztelen és gyönyörű antik szobrok eltakarása féktelen tréfálkozást indított el az olasz közösségi oldalakon is: sokan fotómontázzsal tüntették el legismertebb olasz műemlékeket, a bazilikát, de Renzi arcát is - jelentette a közmédia olasz tudósítója.

Olaszországban mindenki azt kérdezte, hogy ki rendelte el a szobrok letakarását, de az illetékesek egymásra mutogattak. A sajtó azonban megtalálta a felelőst a miniszterelnöki hivatal ceremóniamesterének Ilva Sapora asszony személyében. Sapora egyébként Renzi bizalmas emberének számít.

Rohani nem volt hajlandó válaszolni az eltakart szobrokkal kapcsolatos kérdésekre. Rómában annyit mondott, hogy mindez csak a sajtót érdekli, és az olaszok vendégszeretetről tettek tanúbizonyságot. Az iráni elnök római találkozóin egyébként bort sem szolgáltak fel és az iráni delegáció tagjaival nem fogtak kezet.

Forrás: Kossuth Rádió/180 perc