Egy nagy méretű műpénisszel dobta fejbe egy nő az új-zélandi gazdaságfejlesztési minisztert egy sajtótájékoztatón. Azt mondta, ezt azért kapta, mert eladta az országot.
Steven Joyce miniszter az eset után azt mondta, hogy nem haragszik, még egy kicsit viccesnek is tartja a megdobást.

Minden nap új tapasztalatokkal gazdagodik az ember a politikában, ez a szolgálók kiváltsága - mondta Joyce. Új-Zéland február 4-én írta alá a Csendes-óceáni Partnerség (Trans-Pacific Partnership - TPP) egyezményt. Ez egy hatalmas szabadkereskedelmi szövetség, amelyet Steven Joyce is az utóbbi évek egyik legnagyobb üzletének tart.

A két legjelentősebb állam a szövetségben Japán és Amerika. Velük együtt összesen 12 ország tagja az egyezménynek, amely a világ GDP-jének nagyjából 40%-át foglalhatja majd magában. Már több éve tárgyalnak a TPP-ről, amely 2016 elején már elindulhat. Ehhez csatlakozott most Új-Zéland is.


Az egyezmény aláírása ellen rengetegen tüntettek Új-Zélandon. A gumipéniszt dobó nőt a biztonságiak fogták le és vitték arrébb a sajtótájékoztatótól, de később többen is megkérdezték, miért dobált, mit akart ezzel elérni. Azt mondta, hogy ő nővér, és attól fél, hogy a betegek is kárát látják majd az egyezménynek, mert szerinte az egekbe fognak emelkedni a gyógyszerárak – írja a tvnz.