Az ukrán kormány hétfőn átmenetileg megtiltotta, hogy Ukrajna területén orosz teherautók haladjanak át. Az ukránok azért vezették be a korlátozást, mert Oroszország is megtiltotta az ukrán teherautók belépését.
Az orosz kamionok kitiltását civilek kezdeményezték. Hanngyij Moszkal kárpátaljai kormányzó azt mondta a tiltásokról: "el kell dönteni, hogy Ukrajna háborúzik vagy kereskedik Oroszországgal. "

Az ukrán kormány azzal indokolta a döntést, hogy Oroszország megsértette a Kereskedelmi Világszervezet és az orosz-ukrán kormányközi szerződések szabályait is. Oroszország ugyanis egyoldalúan megtiltotta az ukrán teherautók belépését az országba. A tilalmi rendeletet az orosz közlekedési minisztérium vasárnap jelentette be.

Az orosz sajtó szerint Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő nem zárta ki, hogy Oroszország mindenfajta Ukrajnából érkező kocsi belépését megtiltja az országba. Moszkvai idő szerint hétfő délelőtt már több mint 150 ukrán teherautót tartóztattak fel.

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy a külügyminisztérium magyarázatot követelt az oroszok szerinte jogellenes lépésére. A kormányfő azt is mondta, hogy Ukrajna tárgyalni kezdett a helyzetről az Európai Unió tagországaival.

Az oroszok azután tiltották meg az ukrán kamionok belépését, hogy a múlt héten aktivisták és önkéntesek útblokádokat építettek, és visszafordították az orosz rendszámú kamionokat Ukrajnából. Az akció csütörtökön Kárpátalján kezdődött. Az MTI információi szerint hét végére még hat nyugat-ukrajnai megyében, és az ország északkeleti részén lévő, Oroszországgal szomszédos Szumi megyében is csatlakoztak a megmozduláshoz.