Lemondott az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöki posztjáról Hegedüs István, az ezt alátámasztó nyilatkozata a romnet.hu oldalon kedden jelent meg. Ebben személyes okokat, nem pedig testületi nyomást jelöl meg távozása okaként. Később kiderült: Lakatos István (Lungo Drom) vezeti ideiglenesen a szervezetet - derült ki az MTI-nek megküldött ORÖ-s állásfoglalásban.
Hegedüs István keddi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: kijelölte Lakatos Istvánt (Lungo Drom) az elnöki tisztség ideiglenes ellátására.

A szervezet eddigi elnöke azt mondta, hogy közjegyző előtt aláírta a lemondó nyilatkozatát, így keddtől nem ő az ORÖ elnöke.

Nyilatkozat: nem akart tovább harcolni

Hegedüs István nyilatkozatában azt írja: az ORÖ a személyes politikai harcok martalékává vált, és "ezért egyetlen ember, a Fidesz országgyűlési képviselője, Orbán Viktor kormányfő megbízottja, Farkas Flórián a felelős.

A miniszterelnöki biztos a felelős azért az anyagi és erkölcsi károkozásért, a bűncselekménygyanúkkal járó szégyenbélyegért is, amelyek beárnyékolják az önkormányzat tevékenységét" - fogalmazott Hegedüs István.

Kifejtette: a teljes társadalom és a magyarországi cigányság érdekeit szem előtt tartva többször felhívta a magyar társadalom, a kormány és a politikai elit figyelmét a romák valós társadalmi integrációjának egyetlen, és legfőbb akadályára, de - mint hozzátette - szavai "nem találtak megértő fülekre".

"Nem kívánok tovább egyéni érdekekkel szemben harcolni, mert a tisztességet és becsületet mindennél előbbre valónak tartom" - emelte ki.

Hegedüs Istvánt korábban az MTI többször kereste telefonon, hogy megerősíttesse vele lemondásának tényét, de autóvezetésre hivatkozva későbbi megkeresést kért.

MTI