Nincs értékhatár, csak gyerekenként minimális alapterülethez kötik a használt lakásokhoz felvehető otthonteremtési kedvezményt. A vasárnapi sajtótájékoztatón a használt lakásokhoz kérhető támogatások feltételeit ismertette Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára és Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.
A január 1-én bevezette otthonteremtési támogatásnak a célja, hogy minél több ember jusson elérhető áron saját lakáshoz vagy házhoz – mondta el Dömötör Csaba.

A kormányzat egyszerűsítette a feltételeket, így ezek az egy-, két-, háromgyerekeseknél egységesek lesznek. Korábban az igényelhető támogatás az ingatlan mértéhez volt szabva, ezt eltörölték, de az igénybevételhez meghatároztak minimális lakásméretet: egy gyerekesek minimum 40, a kétgyerekesek minimum 50, a háromgyerekesek minimum 60, míg a négygyerekesek minimum 70 négyzetméteres lakásokra kérhetik a támogatást.

A gyerekek számának növekedésével változik a támogatás összege is: egy gyereknél 600 ezer, kettőnél 1 millió 430 ezer, háromnál 2,2, négynél 2, 75 millió forint lesz.

Tuzson Bence elmondta, hogy a döntések visszamenőleges hatállyal, a már benyújtott kérelmekre is érvényesek lesznek és megszűnik a négyzetméterenkénti 350 ezer forintos értékplafon is. A használt lakás esetében a közfoglalkoztatottak is igénybe tudják venni a támogatást - mondta el az államtitkár.

A kormány ajánlása az, hogy a hitelfelvételnél a CSOK is beleszámítson az önrészbe, ez összhangban van a Magyar Nemzeti Bank állásfoglalásával is – mondta el Dömötör Csaba. De felhívta a figyelmet, hogy ettől ez még bankonként eltérő lehet, ezért érdemes előre tájékozódni.

Friss felmérések szerint a magyarok 90 százaléka támogatja, hogy a háromgyerekesek tízmillió forintos támogatást kapjanak új lakás megvásárlásához, míg a megkérdezettel négyötöde szerint a CSOK segíti, hogy a fiatalok javítsák lakhatási körülményeiket - derült ki még a sajtótájékoztatón.

Fontos elismételni, hogy a 10 forintos állami támogatást, illetve a 10 millió forintig terjedő kedvezményes kamatot a háromgyerekesek csak új lakás esetén vehetik fel.
Még nincsenek hivatalos adatok arra nézve, hogy pontosan hányan vették igénybe már a támogatást, de a várakozásoknak megfelelően több az új lakásra vonatkozó igénylés. Dömötör Csaba elmondta, hogy az elmúlt időben Lengyelországban arányaiban négyszer, Csehországban háromszor annyi lakás épült, mint Magyarországon.

Korábban a Faktor arról írt, hogy az OTP Bank várakozásai szerint a CSOK-ot igénybe vevő családok száma idén elérheti a több tízezret is.

A kormány reméli, hogy a programtól több lakás és ház épül, illetve több gyerek is fog születni. Dömötör Csaba úgy fogalmazott, hogy "az otthonteremtés pártokon átívelő nemzeti ügy".

A Faktor kérdésére Tuzson Bence elmondta, hogy a támogatást ahogy korábban jelezték a mozaikcsaládok is igénybe vehetik. Itt az fog számítani, hogy a gyerek kinél van elhelyezve, a közös szülői felügyeleti jog ilyen szempontból nem fog számítani.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy az új és a használt lakásokra vonatkozó két jogszabályt várhatóan a jövő héten mutatják be.

A CSOK feltételeit már korábban is módosították. Január végén arról döntöttek, hogy a kedvezményt azok az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik, akiknek már van ingatlanjuk. Ekkor dőlt el az is, hogy nem szükséges energetikai tanúsítvány, illetve az összkomfortos ingatlan sem feltétel.