A szír kormány megerősítette, hogy a hadseregét törökök bombázták szombaton. A török hadsereg a szíriai kurdokat is támadta az északi Aleppo tartományban. A bombázás vasárnap is folytatódott.
Fotó: Europress / Kutluhan Cucel - Getty Images
A szír kormány a bombázást a terrorista csoportok nyílt támogatásának minősítette.

„A török tüzérség szír területeket bombázott, szíriai kurd pozíciókat és a szíriai arab hadsereget megcélozva” – írta a SANA hírügynökség egy ENSZ-nek írt levelet idézve. A szír kormány a levélben elítélte a török miniszterelnök, Ahmet Davutoglu kijelentéseit és az „otromba beavatkozást” a szír ügyekbe.

Török katonai források szerint a bombázások vasárnap is folytatódtak, és több kurd pozíciót megsemmisítettek. Jelentésük szerint a kurd erők komoly veszteségeket szenvedtek.

Az Egyesült Államok közben arra szólította fel a NATO-szövetséges Törökországot, hogy fejezze be a kurdok támadását. Szerintük a két oldalnak egyesítenie kell az erejét, és az Iszlám Állam ellen kell küzdenie.

Az USA nem tekinti terroristáknak a kurdokat, Törökországban viszont a szíriai kurdokat a törvényen kívüli török Kurdisztáni Munkáspárttal azonosítják. A héten a török külügyminisztérium beidézte az amerikai nagykövetet az amerikai álláspont miatt – írja az RT News.