Először a migránsválság kezdete óta számarányosan több nő és gyermek érkezik Európába, mint férfi a menekülthullámmal; a legfrissebb adatok szerint a görög-macedón határon átkelő migránsok 60 százaléka nő és gyermek volt - közölte kedden az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) Genfben.
A félévvel korábbi adatokhoz képest megháromszorozódott a gyerekek részaránya az UNICEF szerint. Tavaly júniusban még az Európába tartó menekültek 73 százaléka férfi volt és minden tízedik menekültre egy gyerek jutott.

Jelenleg a Törökországból a görög égei-tengeri szigetekre érkező menekültek 36 százaléka gyerek, azonban számuk ennél magasabb is lehet, mivel sokan nem mondják el életkorukat a hatóságoknak, amíg nem érkeztek meg a célállomásuknak tervezett országokba.

A nők és gyerekek számarányának ilyen mértékű növekedése azt jelenti, "hogy közülük egyre többen kerülnek veszélybe a Földközi-tengeren, különösen télen, és emiatt több védelemre is van szükségük a szárazföldön.

A segélyezési, védelmi és egészségügyi rendszereket erősíteni kell a menekültek által használt útvonal minden pontján, hogy a nőket és gyermekeket ne használják ki, illetve ne essenek ki az ellátásból" - mondta Marie-Pierre Poirier, az UNICEF illetékes koordinátora.

A felnőtt kísérettel nem rendelkező és a szüleiktől elszakított úton lévő gyermekek pontos száma nem ismert, azonban az UNICEF szerint Svédországban 35 400 javarészt fiatal afgán, míg Németországban 60 ezer - javarészt szíriai, afgán és iraki fiatal - keresett eddig menedéket.

MTI