Szíriába akart menni két fiatal, hogy terrorista szervezethez csatlakozzanak. Bécsben ítélték el őket emiatt hétfőn.
A Grúziában született fiatal férfit és török származású barátnőjét még áprilisban fogták el a schwechati reptéren. A 25 éves, gyermekkora óta Bécsben élő férfit 22 hónap letöltendő, a 17 éves lányt 14 hónap felfüggesztett börtönre ítélték. Az ítéletek nem jogerősek.

Mindketten Isztambulon keresztül Szíriába akartak utazni, hogy ott az an-Nuszra Front dzsihadista szervezethez csatlakozzanak. Az osztrák terrorelhárítási hivatalt (BVT) a lány családja értesítette. A lány apja, 30 évvel ezelőtt költözött Törökországból Ausztriába. Ő megpróbálta lebeszélni a két fiatalt arról, hogy háborús országba utazzanak. Attól is félt, hogy a fiú valamelyik terrorszervezethez fog csatlakozni.

Az iszlám vallást gyakorló férfi pár éve az iszlám jog szerint feleségül vette a lányt, mindezt a lány családja csak később tudta meg. A lány a férfi folyamatos kérésére egy idő után elfátyolozta az arcát.

A férfi egy korábbi vallomásában azt mondta, undorodik minden nyugaton élő embertől, például a miniszoknyában járó nőktől.

A férfit azzal is vádolták, hogy 2011 és 2013 között már harcolt az al-Kaida terrorszervezet kötelékében, de ezt nem tudta bizonyítani az ügyészség. A lány testvére azt mondta, nővére teljesen más ember lett. Azt is mondta, a férfi két évig az amerikaiak ellen harcolt és fél évet ült egy pakisztáni börtönben, ahonnan az apja szabadította ki.

Február 18-án egy másik per kezdődik a bécsi bíróságon egy szomáliai származású, de Svédországban született 17 éves fiatal ellen. A lány Svédországból, Dánián és Németországon át érkezett Bécsbe, majd tovább akart utazni, hogy az Iszlám Állam terrorszervezethez csatlakozzon. Őt a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof) fogták el december 5-én  - adta hírül az MTI.