Az új szabályok miatt Szlovénia idén 70 migránst küldött vissza Horvátországba.
Fotó: Europress / Sean Gallup - Getty Images
Szlovénia január közepétől csak azokat a migránsokat engedi be, akik Ausztriában vagy Németországban akarnak menedékjogot kérni, és háborús területekről (Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból) érkeztek.

A szlovén rendőrség csütörtökön őrizetbe vett 9 olyan migránst, akik a zöldhatáron, ellenőrizetlenül léptek át szlovén területre.

Robert Perc rendőrségi szóvivő azt mondta, hetet közülük Krsko közelében, a vasútállomáson fogtak el, kettőt pedig a horvát határhoz közeli Bizeljsko településen. Azt is mondta: "Amennyiben kiderül, hogy az őrizetbe vett migránsok nem felelnek meg a feltételeknek, és nem tudnak tovább menni Ausztriába, a rendőrség megpróbálja átadni őket a horvát hatóságoknak".

A szlovén határról visszafordított migránsok közül többen a zágrábi vasútállomáson jelentek meg az elmúlt napokban. Vlaho Orepic horvát belügyminiszter azt mondta, összesen 41 ilyen migránsról van szó. Őket Zágrábból a bródi tranzitközpontba szállítják, ahol a szokásos regisztráció után eldöntik, a többi menekülttel együtt továbbmehetnek-e Szlovéniába, vagy visszatoloncolják őket Szerbiába.- írja az MTI