Az ellenzéki párt szerint általánossá váltak a válságjelenségek, aminek okát abban látják, hogy a kormány GDP-arányosan egyre kevesebbet fordít az ágazatra.
A Jobbik szerint 2016-ra általánossá váltak a válságjelenségek az egészségügyben, ezért a párt szakmai konzultációt kezd az ágazat szereplőivel, majd a lakosság véleményét is kikéri - mondta Lukács László György, a Jobbik frakcióvezető-helyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő szerint az egészségügy problémáinak gyökere az alulfinanszírozottság, a kormány ugyanis GDP-arányosan egyre kevesebbet fordít az ágazatra. A problémák közé sorolta még az intézmények növekvő adósságállományát, az egészségügyi szakdolgozók elszegényedését és a rossz, elkeseredett dolgozói hangulatot is.
„Együttérző egészségügy”

Szerinte ezek a válságjelenségek általánossá váltak 2016-ra, ezért "együttérző egészségügy" létrehozására van szükség, amelyben a betegek, az egészségügyi dolgozók és az állam egymáshoz való viszonyát is az együttérzés jellemzi.

Közölte: a Jobbik "valódi nemzeti konzultációt" indít az egészségügyben, amelynek első lépéseként szakmai szervezettekkel - tudományos műhelyekkel, betegszervezetekkel, szakszervezetekkel - konzultál, majd ennek eredményei alapján kérdezi meg a lakosság véleményét.

Emellett - folytatta - a Jobbik országgyűlési képviselői választókerületükben meglátogatják az egészségügyi intézményeket, így a párt minél szélesebben körben próbálja begyűjteni az információkat. Szerinte a konzultáció eredményeképpen érdemi, pozitív lépésekre sarkallhatják majd a kormányt.

Forrás: MTI/Fotó: MTI