Végtelenségig nem lehet emelni az albérleti díjakat – mondják szakértők. Az árak mára megtorpantak, és elképzelhető, hogy a jövőben a bérlők számára kedvező irányba változik a piac. Az albérletárak emelkedése ellen hat, hogy egyre többen vannak, akik nem bérelni, hanem vásárolni akarnak.
Elszállt albérleti árak, kis választék, sok hozzá nem értő ingatlanos, röviden – így is lehet jellemezni a hazai bérlakáspiacot.

A bérleti díjak jelentős emelkedésének egyik oka az úgynevezett Airbnb. Az internetes szállásközvetítő működésének lényege, hogy rajta keresztül a tulajdonosok turistáknak adhatják ki a lakásaikat néhány napokra. Az így felajánlott lakásért naponta 50-80 eurót, vagyis 15-25 ezer forintot is el lehet kérni mérettől függően.

Befektetések pörgették a piacot

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője emlékeztetett rá, hogy 2015-ben Magyarországon rendkívül sok ingatlant vettek befektetési céllal, a vásárlók közül pedig sokan a rövid távú lakáskiadásban láttak fantáziát. Csak a fővárosban több ezer ilyen céllal kiadó lakás található.

Csökkent tehát a hosszú távra bérelhető lakások száma, a kereslet viszont nem, ezért az árakat bátran lehetett emelni. Lassan már képtelenség kifizetni egy albérleti lakást.

Jelenleg egy másfél szobás lakásért is simán elkérnek 120-140 ezer forintot, egy két hálószobás lakás pedig 180-200 ezer forintról indul.

Ahol a legdrágább

Azt, hogy a bérleti díjak milyen magasak, jól mutatja a szakmai portál vizsgálata is. Arányosították a megyei nettó fizetések arányában a megyeszékhelyek albérleti díjait.

Az adatok alapján készített diagramon jól látszik, hogy a magyar átlagfizetésből alig lehet lakást bérelni Magyarországon.

Viszonylag a legtöbbe Debrecenben kerül az albérlet, ahol a nettó fizetés 68 százalékát kell havonta kifizetnie annak, aki lakást vesz ki. A hajdú-bihari városban egy 2 hálószobás lakás 120 ezer forint körül van.

Budapesten az V. kerület a legdrágább, ott az átlagfizetés 88 százalékába kerül egy albérlet.

Nyerő helyzetben

A nagy kereslet miatt a lakást kiadók voltak nyerő helyzetben. Ők diktálhatták a feltételeket, például a két, olykor háromhavi kauciót, és a minimum egyéves szerződést. Ez azt jelenti, hogy ha valaki ki akar venni egy lakást, félmillió forintot le kell tenni az asztalra.

Sokak tapasztalata az is, hogy a lakástulajdonosok bár százezreket is elkérnek havonta egy-egy ingatlanért, fütyülnek a bérlők igényeire: a legkisebb átalakításhoz sem járulnak hozzá, ha például nem tetszik a rózsaszín fürdőszoba, de olykor még a mosdókagyló cseréjét sem lehet elérni.

Olyanok is akadnak, akik trükköznek a hirdetésekkel, a csatolt képek gyakran megtévesztőek, a valóságosnál jobbnak mutatják az ingatlant. Nagyon sokszor nincsen alaprajz, és három szobáról írnak, mikor az egyik helyiség csupán leválasztott hálófülke. Az ingatlanokhoz gyakran nem tartozik sem tároló sem erkély, sem garázs, amelyek esetleges bérlése plusz költség.

Így nem megy tovább

Balogh László szerint azonban végtelenségig nem lehet emelni az bérleti díjakat, ha nem emelkednek számottevően a bérek, az albérletárak emelkedése is előbb-utóbb megáll.

A szakértő hangsúlyozta, hogy a keresleti oldalon eltolódás figyelhető meg, egyre többen vannak, akik nem bérelni, hanem vásárolni akarnak.

A kormányzati támogatásoknak is köszönhetően összességében rendkívül nagy az érdeklődés az ingatlan piacon, miközben az albérletet kereső köre nemhogy nőne, inkább szűkül.

2016 januárjában 9 százalékkal keresetek kevesebben bérelhető lakást, mint egy évvel korábban, így az árak megtorpantak, és elképzelhető, ezután már a bérlők számára kedvező irányba változik a helyzet.

Dilettánsok is nehezítik az ügyfelek dolgát

Annak, aki bérleményt keres, a magas árak mellett olykor a dilettáns ingatlanosokkal is meg kell küzdenie. Mint Rák Edit, az ingatlan-tanacsado.hu munkatársa mondta, nagyon sokszor kapja azt a visszajelzést, hogy a kollégák, mondhatni, lezseren dolgoznak.

Ennek egyik oka szerinte, hogy „picit híg” az ágazat, sokan vannak, akiknek nincs megfelelő szakmai háttere, végzettség és tudás nélkül, egyik napról a másikra kinevezik magukat ingatlanközvetítőnek.

Mivel pörög az ingatlanpiac, sokan ezen a területen keresnek boldogulást, mindenki úgy gondolja, hogy ingatlanközvetítőnek lenni annyit jelent, hogy kinyitják az ajtót, megmutatják a lakást és felveszik a nagy pénzt. Rák Edit szerint ezek az emberek nem látják azokat a munkafolyamatokat, illetve azt a munkamennyiséget, ami ahhoz kell, hogy a remélt összeget valóban megkeressék. Ez az oka annak is, hogy a szakmában meglehetősen nagy a fluktuáció.

A szakmai hiányosságoknak szinte mindig az ügyfelek isszák meg a levét. Egyes közvetítők a szakma alapszabályaival sincsenek tisztában, például nem hajlandók alkalmazkodni az ügyfelek igényeihez, hétvégén vagy esetleg korán reggel nem mutatnak meg lakást, nem veszik fel a telefont, ígéretük ellenére sem hívják vissza az ügyfeleket.

Kit érdemes választani?

Ma már annyi a kókler az ingatlanközvetítők között, hogy a szakma is próbálja őket kiszűrni, az ingatlan.com nyilvános, vevők és eladók számára is elérhető adatbázisába bármelyik ingatlanos bekerülhet, ha teljesíti a feltételeket.

Az igényes, színvonalas hirdetéseket feltöltő, megbízható, aktív ügynökök jelentkezését várják. Előnyt jelentenek a szakmai képesítések, a nyomon követhető ingatlanos tapasztalat.

Azok az ingatlanközvetítő irodák pedig, amelyek biztos szakmai háttérrel rendelkeznek, egyesületbe tömörültek. Az Etikus Ingatlanos Egyesület célja, hogy bemutassa az ügyfeleknek, mely közvetítőket érdemes választaniuk. Vannak ugyanis a piacon jó lakások, elérhető áron, csak érdemes a keresésre több időt szánni, és profi, leinformálható ingatlanossal dolgozni.

M1-Kosár