Több mint ötszáznyolcvan nő versenghet képviselői székért a február 26-ra tervezett iráni parlamenti választásokon, ez rekordnak számít az iszlám köztársaságban.
Haszan Róháni Fotó: Europress-Atta Kenare/AFP
A női képviselőjelöltek száma a négy évvel ezelőtti választásokhoz képest is jelentősen, kétszeresére emelkedett. Különösen a mérsékeltnek számító Haszan Róháni iráni elnökhöz közel álló reformerek akarnak minél több női jelöltet állítani.

Maga az államfő is a nők parlamenti arányának növelése mellett van.

Hogyan beszélhet bárki egy országban fejlődésről és haladásról, ha nem veszi figyelembe a nők ötven százalékos arányát a társadalomban - mondta Róháni.

Múlt héten a vallástudósokból és jogászokból álló Őrök Tanácsa a 12 ezer parlamenti képviselőjelöltből 7 ezer - főleg mérsékelt és reformer pályázó - indulását akadályozta meg a választásokon, továbbá kizárta a versenyből az Irán következő vallási és politikai vezetőjét megválasztó testületbe, a Szakértők Tanácsába jelentkezők négyötödét is: 801 emberből mindössze 166-ot hagyott jóvá.

A lépés komoly pofont jelentett Róháninak és befolyásos szövetségesének, az államfői tisztséget 1989 és 1997 között betöltő Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáninak.

A hét végén azonban az Őrök Tanácsa valamelyest visszakozott: engedélyezte 1500 további képviselőjelölt indulását a voksoláson, így összesen 6200-an versengenek a szavazáson.

Az Iszlám Köztársaságban február 26-án a 290 tagú parlament, valamint a 88 tagú Szakértők Tanácsának képviselőiről dönthetnek a szavazásra jogosultak. Ez utóbbi feladata a legfőbb vallási és politikai vezető megválasztása, tevékenységének ellenőrzése és adott esetben elmozdítása.

Szakértők a választásokat a keményvonalasok és a mérsékeltnek számító Róháni hívei közötti erőpróbaként értékelik - írta az MTI.