A beruházások éven belüli hullámzása annak köszönhető, hogy az uniós források felhasználása ciklikus. Az unió hol bővebben, hol szűkebben tudta csak folyósítani Magyarország számára a támogatásokat – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 Ma reggel című műsorában.
Hozzátette: a tavalyi év egészében 0,6 százalékkal, a negyedik negyedévben pedig 7 százalékkal nőttek a beruházások. 5600 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg. Elsősorban az oktatásban, az egészségügyben, a közigazgatásban történtek olyan beruházások, melyek lendületet tudtak adni a magyar gazdaság bővülésének. 2015-ben a bruttó hazai termékhez viszonyítva 21,5 százalékkal nőtt a beruházási ráta. 2014 egy kiugróan jó év volt, de a tavalyi esztendő növekedése még ezt is felül tudta múlni – jegyezte meg.

Mint mondta: sokat várnak a családi otthonteremtési programtól, hiszen az jelentősen tudja támogatni a lakásépítést és –vásárlást. Ettől az év második felében várnak fellendülést.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy tavaly a negyedik negyedévben jelentős beruházások voltak az energiaszektorban és az infokommunikációban. Arra számítanak, hogy ez a tendencia folytatódik – mondta a miniszter.

Beszélt arról is: a számok és tények alapján Magyarországnak már régen kijárna a felminősítés. Ezt a piaci szereplők is jól tudják, hiszen folyamatosan lejegyzik, messze túljegyzik a kibocsátott magyar állampapírokat.

Szólt arról is: az államadósság az elmúlt öt évben folyamatosan csökkent, tehát jó a tendencia. Továbbá a magyar gazdaságpolitika kiszámítható; a hitelminősítők már öt év távlatában tudják értékelni a magyar gazdaság teljesítményét, és ez látványos, elégedettségre ad okot.

MTI