Megkezdődött az influenzajárvány, ahogy azt korábban a Faktor is megírta. A múlt héten az azt megelőző hetinél közel hetvenen százalékkal mentek többen orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
Az influenza a veszélyeztetett csoportoknál – a cukorbetegeknél, a daganatos betegeknél, gyerekeknél és az időseknél – akár halálhoz is vezethet. Néhány éve pedig a H1N1 vírus kismamáknál sokkal súlyosabb tüneteket okozott. Többen meg is haltak.

A halál egy sima vírusos megbetegedésnél nem reális – mondja az általunk megkérdezett háziorvos. Komáromi Zoltán azt javasolja, ha valaki lázas, és azt nem tudja levinni, nem tud enni-inni, felkelni, az menjen orvoshoz, mert ezek a tünetek, még a nem veszélyeztetetteknél is súlyos, életveszélyes állapothoz vezethetnek, ha azt nem kezelik. Akár néhány óra alatt is nagyon rossz állapotba kerülhet bárki, amit már jóval nehezebb kezelni.
A C-vitamin és a gyümölcs a szakember szerint nem sokat segít a megelőzésben, azt mondja ennél sokkal fontosabb kerülni azokat a helyeket, ahol betegek lehetnek. Azt javasolja, hogy aki teheti akkor használja a tömegközlekedést, amikor nincsenek rajta sokan, ha pedig ott valaki tüsszent, akkor azonnal menjen el a közelből, illetve naponta annyiszor mosson kezet, amennyiszer csak tud.

Még ennél is fontosabb – teszi hozzá – hogy ha betegek vagyunk, ne menjünk tömegbe, illetve dolgozni vagy iskolába. 6-8 óra alatt ugyanis meg lehet másokat fertőzni, ráadásul ha valaki betegen dolgozik az sokkal nehezebben is gyógyul.

A gyógyuláshoz szerinte elengedhetetlen, hogy legalább három napig otthon maradjunk, és óránként bögre teát igyunk vagy meleg levest együnk. Emellett ilyenkor szerinte fontos a C-vitamin illetve a kalcium.
Komáromi szerint csak abban esetben kell antibiotikumot szedni, ha az influenza mellé mondjuk egy bakteriális betegség párosul, vagy a vírusnak szövődményei lesznek. Az influenza egyébként az egyetlen ilyen jellegű betegség, ami ellen van oltás.

Az influenzajárványt úgy határozzák meg, hogy ha százezer emberből 150 elkapja a vírust egy adott helyen, akkor járvány van. Az influenzát egy vírustenyésztéssel lehet bebizonyítani. Mivel azonban sok az eset erre nincs mód, így a tünetekből következtetnek arra. Amikor sok lázas, tüsszögős beteg van, akkor tudják, hogy elindult a járvány - írja a faktor.hu.