Nem mindennapi meglepetés várta egy ausztrál nonprofit szervezet önkénteseit, amikor tojáshéjakat mentek számolni az óceánpartra. Az egyik fészek közepén ugyanis egy aprócska, fehér színű teknős feküdt a hátán.
Fotó: Facebook / Coolum District Coast Care Group
A Coolum District Coast Care Group azért alakult, hogy védjék a parti élővilágot. A szervezet már 9 éve rendszeresen tanulmányozza a Queensland államban kikelő teknősöket, de albínó kölyökkel még egyszer sem találkoztak.

Az Alby nevet kapó kisteknős volt a fészek „elmaradója”. 121 testvére ugyanis már péntek éjszaka kibújt a tojásból és elmászott az óceánhoz, rá azonban vasárnap a parton bukkantak rá az önkéntesek.
Fotó: Facebook / Coolum District Coast Care Group
A szervezet dolgozóinak többszörös volt a meglepetése: egyrészt azt gondolták, hogy a fészek már teljesen üres, ezért hatalmas volt az elképedés, mikor a homok alól egyszer csak előbukkant Alby, ám még inkább kikerekedett a szemük, amikor meglátták, hogy néz ki a kisteknős. Az alig ötcentis Albynak ugyanis a páncéljától kezdve az uszonyaiig mindene fehér volt, a szeme pedig rózsaszínen csillogott.

A különleges teknős végül az önkéntesek szeme láttára jutott el a vízig.

Nagyon rosszak a túlélési esélyei

Col Limpus, a queenslandi kormány veszélyeztetett fajokkal foglakozó egységének vezető tudósa azt mondta az ABC-nek, hogy az albínó teknősök különösen ritkák: több száz, több ezer lefektetett tojásból csupán egy fehér kölyök kel ki. A szakértő már 50 éve foglalkozik teknősökkel, de még sosem látott adatot költő albínó teknősről, ami szerinte arra utal, hogy ezeknek a teknősöknek nagyon alacsonyak a túlélési esélyei.
Fotó: Facebook / Coolum District Coast Care Group
Sokan közülük már a fészket sem tudják elhagyni, ha mégis eljutnak az óceánig, ott hatalmas hátrányt jelent számukra a színük, mivel megnehezíti a rejtőzködésük a ragadozók elől. 

A zöld teknősök eleve nagyon rossz túlélési mutatóval rendelkeznek: átlagosan csak ezerből egy teknős éri meg az ivarérettséget. A teknősök queenslandi partoktól Chiléig utaznak az áramlatok hátán. Azonban az út során számos veszéllyel kell szembenézniük: a ragadózóktól kezdve, a műanyag szeméten át, a halászatig - adta hírül a ABC.