Toronymagasan kiemelkedett az a nyelv, amelyet a Saul fia beszél: az újszerűsége, az eredetisége és a bátorsága - mondta a filmesztéta.
A Saul fia valami olyat csinált, ami szinte megismételhetetlen – mondta Réz András a Ma reggelben.

"Én szurkoltam és reménykedtem, hogy nyer, de aki látta mind az öt filmet ebben a kategóriában az tudta, hogy mindegyik film fontos kérdéseket, aktuális problémákat tárgyalt" - nyilatkozta a filmesztéta.


Réz András szerint az öt film közül toronymagasan kiemelkedett az a nyelv, amelyet a Saul fia beszél: az újszerűsége, az eredetisége és a bátorsága.

Most már a világon sok millióan fognak emlékezni arra, mi történt velük a moziban, amikor megnézték a Saul fiát – jelentette ki Réz András esztéta a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Hozzátette: a cannes-i siker óta ennek a filmnek az alkotói mindent megtettek azért, hogy megismerjék őket és megnézzék a filmet, hogy figyeljenek a Saul fiára, mely egyedülállóan ragadja meg a nézőt. Szóval sok munka van benne. (…) Ennek a filmnek a csapata mindent megtett azért, hogy még ha beleszakadnak is, eljuttassák a nézőkhöz a filmet.

Felhívta a figyelmet arra, Nemes Jeles László, a film rendezője a díjátvételkor nem sztárokról beszélt, hanem arról, hogy ez egy csapatmunka. Az esztéta fontosnak nevezte a film körüli marketinget, és kiemelte azt is, hogy Röhrig Géza főszereplő személyével is odaállt az alkotás mellé. Szerinte sokan csak az ő arcára emlékeznek majd a filmből.

Beszélt arról is, hogy a magyar filmszakmának jót tesz ez a siker. Abban ugyanis olyan szakemberek vannak, akikre nyugodtan rá lehet bízni sok millió dolláros produkciókat. Lehet Magyarországon forgatni úgy, hogy nem kell a hónuk alatt hozni a szakembereket – ismételte meg.

A Saul fia kapta a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat helyi idő szerint vasárnap Los Angelesben. Nemes Jeles László rendező holokausztdrámája az első magyar alkotás, amely 1982 óta elnyerte az amerikai filmakadémia elismerését, harmincnégy évvel ezelőtt Szabó István Mephisto című műve diadalmaskodott.