A február 15-i határidőre megkezdik működésüket a menekülteket fogadó regisztrációs központok (hot spotok) a görög égei-tengeri szigeteken, illetve a kontinensen befejezik két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását is.
Panosz Kammenosz védelmi miniszter azt mondta: "A védelmi tárca ígéretet tett arra, hogy befejeződnek a munkálatok a központokban február 15-ig".

A görög miniszterelnöki hivatal szerint Számosz, Leszbosz, Híosz, Kósz és Lérosz szigetén felgyorsítják a központok építkezési ütemét és a kontinensen befejezik két, úgynevezett áthelyezési központ felállítását. A védelmi minisztérium is bekapcsolódik a munkálatokba, hogy a létesítményeket két héten belül átadhassák. A belügyminisztérium vállalta, hogy időben kiképzi a személyzetet, hogy képes legyen a migránsok regisztrálására.

Görögországban jelenleg csak egy hot spot működik. Tavaly több mint egymillió migráns, illetve menekült érkezett Európába a török partvonalhoz közeli görög szigetekre.

Pénteken Kósz szigetén több száz tüntető csapott össze a rendőrséggel. A rendőrség könnygázt is bevetett, hogy feloszlassa a köveket dobálókat, akik egy regisztrációs központ tervezett megépítése ellen tüntettek. Hasonló tüntetések voltak hétfőn Athén kikötővárosában, Pireuszban és vasárnap Thesszaloniki mellett is. Jorgosz Kiricisz, Kósz polgármestere azt mondta, a lakosok attól tartanak, hogy a hot spotok hosszú időre maradnak - írja az MTI.