Egy középkori hajót emeltek ki egy holland folyó medréből, ahol fél évezreden át feküdt. A régészek szerint a hajó egy XV. századi kogge, azaz egy kereskedőhajó, amit az Északi-, és a Balti-tengerben használtak. A hajónak megmaradt a kemencéje és a mázas edényei is.
Kampen városának kikötőjét kiürítették, miután építőmunkások megtalálták a vízalatti hajóroncsot, homokkal és iszappal beborítva. A hajó 20 méter hosszú, nyolc méter széles és 40 tonna nehéz, és 500 éve fekhetett a folyómederben.

Egy régész elmondta, hogy miután megmérték a hajót, kiderült, hogy stabil a szerkezete. Még a kemence és a mázas edények is megmaradtak a hátsó fedélzeten. A váz fémelemei miatt a szerkezete erősebb volt, mint a legtöbb hasonló hajónak, emiatt is maradhatott fenn ilyen épen.  
A Ijsselkogge-nak elnevezett hajót egy speciális fémkeretben emelték ki a vízből. A pántokat számítógép irányította.

A kogge általában tölgyfából épült, egy árboca és egy négyszögletű vitorlája volt. A X. században jelent meg először, és a XII. századtól terjedt el Európában. Leginkább a Hanza-szövetség használta, amely egy kereskedelmi és védelmi hálózat volt, a Balti- és az Északi-tenger kereskedővárosait kötötte össze egymással.

Az Ijselkogge-t restaurálják, és Lelystaf-ban őrzik majd, ahol folyamatosan nedvesen tartják, így biztosan sikerül megőrizni az állapotát – írja az Independent.